Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-16

Läge efter rapport-slakt

Detta är en betald analys på uppdrag av Episurf Medical utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Episurf backade nio procent på resultatrapporten för tredje kvartalet. Försäljningen kom in under våra, liksom marknadens prognoser. Det börjar dock puttra under locket och vi ser fortfarande en uppsida i aktien.

Episurf är ett medicin-teknikbolag med fokus på utveckling, produktion och försäljning av implantat för patienter som är i ett förstadie till artros. Antalet patienter växer och dagens biologiska behandlingsmetoder har brister. Det har skapat ett tomrum av behandlingar som Episurf avser att fylla.

Episurfs implantat är patientspecifika, alltså utformade efter patientens specifika anatomi samt broskskada.  Tillsammans med bolagets unika hjälpverktyg för diagnostisering skapas flertalet fördelar. Teknologin är helt ny på marknaden och säljfokus är just nu på Europa. Bolaget har inlett samtal med amerikanska FDA för ett potentiellt marknadsgodkännande i USA, världens största marknad. Förhoppningarna är att en ansökan kan lämnas in under 2017.

Som väntat var aktiviteten lägre under sommaren. Dock presenterade bolaget för första gången i maj kliniska uppföljningsdata. Denna mottogs väl av marknaden, vilket återspeglas i att 28 nya beställningar godkändes under kv3. Dock uteblev den omgående effekt på försäljningen som vi förväntat oss. Rapporten visar att bolagets ledning kan leverera på vad som utlovats men även att det tar tid att etablera en ny teknologi på en konservativ marknad.

Vi har fortsatt höga långsiktiga förväntningar på teknologin. Vi behåller därför vår köprekommendation men justerar ner prognosen för helåren 2016. Vi lämnar prognosen för 2017 och framåt oförändrad. Vi förväntar oss en mycket brant stigande försäljningskurva villkorad till att nya positiv kliniska data kan presenteras.

En investering i Episurf ger möjlighet till uppsida men risken är hög. Bolaget är i en tillväxtfas vilket leder till höga kostnader. Som för de flesta bolag som arbetar med att etablera en ny teknologi så täcks inte utgifter av intäkter.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities