Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-09

Loomis AB: Loomis lanserar "Loomis Pay", en komplett betalningslösning för såväl kontanter, kort som andra digitala betalningar

Loomis Pay är en komplett betalningsplattform för detaljhandlare och hanterar samtliga former av betalningar oavsett om det gäller kontanter, kort eller andra digitala alternativ och oavsett om de sker i fysisk butik eller via e-handel. Stommen i Loomis nuvarande verksamhet, värdetransporter (CIT) och kontanthantering (CMS), kommer fortsätta att vara Loomis kärnverksamhet och Loomis Pay kommer att komplettera den befintliga verksamheten och öka Loomis marknadspotential.
Initialt kommer Loomis Pay att rikta sig till mindre och medelstora handlare, där Loomis redan idag har en ledande marknadsställning. Loomis har för närvarande CIT- och CMS-avtal med cirka 85 000 handelskunder enbart på de nordiska marknaderna. Ambitionsnivån, i ett första steg, är att inom fem år nå en omsättning för tjänsten överstigande 3 miljarder SEK med en god rörelsemarginal. Loomis Pay beräknas generera positivt rörelseresultat (EBITA1)) 2023. 

Under åren 2020-2022 kommer ytterligare investeringar att genomföras i produktutveckling och andra aktiviteter för Loomis Pay. Loomis bedömer att cirka 100 miljoner SEK per år kommer att netto kostnadsföras i resultaträkningen. Loomis Pay rapporteras för närvarande som en del av segment "other".

Lösningen ger Loomis kunder en mängd fördelar genom att antalet betalningsleverantörer kan reduceras och processerna förenklas. Handlarens likviditet kommer att förbättras då kunden kommer att få möjlighet till insättning på konto redan bankdagen efter genomförd transaktion. Idag kan dessa ledtider vara långa och dyra. De avtal som handlaren idag tecknar med många olika leverantörer för att utföra olika former av betalningar kommer istället i framtiden att hanteras av Loomis genom ett enda avtal. Handlaren får även bättre tillgång till data som enkelt kan analyseras och möjliggöra tillväxt för handlaren. 

Loomis planerar att lansera Loomis Pay till handelskunder i Danmark under hösten i år. Tjänsten kommer i början av 2021 att kunna erbjudas på den svenska marknaden och därefter kommer fler och fler marknader succesivt att kunna ta del av Loomis Pay. Inräknat samtliga kostnader som handlarna idag betalar för digitala betalningslösningar, kassasystem, CIT och CMS, kommer Loomis Pay att vara ett kostnadseffektivt alternativ. 

Loomis har utvärderat de bästa tekniska lösningarna för Loomis Pay och som komplement till egen utveckling förvärvat det danska teknikbolaget GoAppified. GoAppified tillhandahåller komplett mjuk- och hårdvara för handlarens kassamiljö. Köpeskillingen för GoAppified uppgick till cirka 60 MSEK.

Kristoffer Labuc kommer att vara vd för Loomis Pay. Mer information om Kristoffer Labuc finns att läsa i Loomis pressmeddelande från 12 juni 2020.

1) Resultat före räntor, skatt och avskrivningar på immateriella tillgångar     

"Lanseringen av nya digitala betalningslösningar är ett stort och viktigt steg för Loomis. Vi kommer att bredda vårt erbjudande till våra kunder och bli en helhetsleverantör av samtliga former av betalningar. Marknaden som nu öppnas upp är betydande och vi kommer att ha stor nytta av det omfattande nätverk vi redan har när det gäller att nå ut till våra befintliga och framtida kunder för att lansera Loomis Pay", kommenterar Loomis vd och koncernchef Patrik Andersson.

Presentation idag kl 10:00

Analytiker och media inbjuds att delta i en telefonkonferens idag, 9 september kl 10:00, där Loomis vd och koncernchef Patrik Andersson, ekonomi- och finansdirektör Kristian Ackeby, ansvarig för investerarrelationer Anders Haker och marknadsdirektör för Loomis Pay, Kristoffer Wadman, presenterar Loomis Pay och svarar på frågor.
Telefonkonferensen omfattar även en ljudsändning via Loomis hemsida.

Telefonkonferens

För att följa telefonkonferensen och ställa frågor, vänligen ring;
Sverige: 08-505 583 56
Storbritannien: +44 3333 009 270
USA: +1 833 24 984 03

Ljudsändning

För att följa ljudsändningen, följ denna länk (https://digital.vevent.com/rt/fronto2~loomis-200909). Länken finns också på vår hemsida, www.loomis.com (klicka på "Presentation Loomis Pay 9 sept").
Presentationsbilder
Presentationsbilder kommer att finnas tillgängliga från kl 09:45. 
Gå in på www.loomis.com och klicka på "Presentation Loomis Pay 9 sept.

Inspelad version

En inspelad version av ljudsändningen kommer att publiceras på www.loomis.com (klicka på "Presentation Loomis Pay 9 sept"). 
 

Författare Loomis AB

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.