Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-25

LUNDIN GOLD: PROGNOS EJ BLYGSAM, SÅG HÖGA HALTER UNDER ÅRET- VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lundin Gold slog sin egen produktionsprognos för 2020 men prognosen var inte blygsam, utan sattes utifrån vad bolaget faktiskt räknat med.

Det uppger vd Ron Hochstein i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen efter att guldbolaget under natten kommit med rapport för det fjärde kvartalet.

Lundin Gold producerade totalt 242.400 uns guld under 2020, och överträffade därmed den guidning om 200.000-220.000 uns som bolaget lämnade i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

"Prognosen var inte blygsamt satt. Bruket presterade väl med goda guldhalter, vilket bidrog till goda resultat. Inte minst under det fjärde kvartalet", säger vd:n.

För 2021 guidar bolaget för en mer än dubbelt så hög produktion om 380.000-420.000 uns guld vid gruvan Fruta del Norte.

I oktober uppstod oroligheter vid Zamora-floden, omkring 20 kilometer från Fruta del Norte-gruvan i Equador, i samband med en brokollaps.

"Det som hände var att en mindre grupp i samband med broraset passade på att sätta upp en blockad som ett sätt att visa förakt mot regeringen. Detta var dock mer en fråga om nationella oroligheter. Lokalinvånarna som i stället stod på Lundin Golds sida överrumplade till slut den mindre gruppen som blockerade vägen. En del oroligheter har ägt rum i närområdet till gruvan men betryggande är att vi har goda relationer lokalt", säger Ron Hochstein.

Han pekar på att Lundin Gold varit med att starta så kallade "round tables" som beskrivs som ett forum för bolagets anställda där diskussioner bedrivs kring både möjligheter och idéer, men också problem. Det är ett sätt att föra dialog på, förklarar vd:n, och lyfter fram vikten av att ha en "ansvarsfull gruvverksamhet".

Nästa steg för Lundin Gold är att inleda borrningsprogrammet vid Barbasco som kan komma att påbörjas inom två veckor om allt går som planerat. Lundin Gold har upplevt störningar inför borrstart på grund av coronasituationen.

"Vi bör få resultat från borrningen någon gång mellan det tredje och fjärde kvartalet. Barbasco är lovande och ser ut att innehålla samma karakteristika som Fruta del Norte", uppger Ron Hochstein, som pekar på att prover av ytskiktet visar på en halt om 10 gram guld per ton, något som inte sågs vid Fruta del Norte initialt.

I snitt utvanns det 10,1 gram guld per ton under det fjärde kvartalet vid Fruta del Norte.

Ron Hochstein menar att det är svårt att sia om guldprisets utveckling framgent och lyfter fram marknadens intresse för kryptovalutan bitcoin som delvis riktat bort rampljuset från guld.

"Jag har läst en hel del om detta under den senaste tiden. Det kretsar mycket kring huruvida guldpriset påverkas av bitcoin. För mig är detta mycket märkligt. Guld har åtminstone värde, du håller liksom i något", säger vd:n och fortsätter:

"En annan sak som jag märkt är att människor inte inser hur stark efterfrågan det är på guld. Särskilt i Kina och Indien, inom smyckesbranschen. Jag tror vi kommer få se en klart stigande efterfrågan för guld framöver", säger Lundin Gold-chefen.

På den breda frågan om hur Ron Hochstein ser på guldsektorn i stort konstaterar han att få nya guldupptäckter har skett den senaste tiden och att guldutbudet börjar komma ned på lägre nivåer. Han lyfter även fram frågan om hur inflationsutvecklingen kommer att se ut framöver och understryker samtidigt de stora statsskulder som nu råder.

"Allt detta är ju såklart bra för guldet. För nu har guldpriset sjunkit en del från tidigare högre nivåer, men jag tror att vi kommer få se ett spotpris på över 2.000 dollar per uns igen. När det kan komma att ske är omöjligt att förutspå, men troligen någon gång under 2021", avslutar Ron Hochstein resonemanget.

På torsdagseftermiddagen handlades Lundin Gold ned drygt 2 procent. Spotpriset på guld handlades vid samma tidpunkt ned 1 procent och kostade 1.788 dollar per uns.


Graf: Lundin Golds aktiekurs sedan början av 2020 fram till i dag

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.