Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-17

Malmqvist: Israels oroande trend

wysiwyg_image

I april var Israels hantering av coronaviruset hyllat, efter en hård nedstängning av hela landet. Nu är smittspridningen högre än någonsin och landet skall stängas ner. Israel agerande riskerar att starta en ny våg av nedstängningar.

Under mars och april hyllades Israels hantering av coronaviruset. Financial Times skrev många artiklar om israelernas framgångsrika kamp. Det var framförallt deras disciplin som framhölls. ”Lock-down”, var lock-down, helt enkelt. Förklaringen till följsamheten ansågs vara den treåriga obligatoriska värnplikten, som skapade ungdomar, vilka var vana att lyda order. Även den ständigt starka militära närvaron i samhället lyftes fram som ett plus. Det fanns alltså redan en kontrollapparat på plats. När Israels politiker därför låste in medborgarna i mitten av mars, så stannade de hemma.

Mönstret upprepar sig

Under hela den kaotiska våren registrerade Israel ungefär 300 smittade per dag, för att vid slutet av maj vara nere i 10-15 personer. Det var då hyllningarna var mest ljudliga. Sverige hade under våren stabilt kring 500 smittade per dag, men ökade kraftigt i början av juni till 1200 personer, när vi påbörjade masstestning. Det var då Sverige blev utpekat som en katastrof. Idag registrerar Israel hela 3800 nya smittade per dag, medan Sverige ligger på ungefär 200. På en månad har antalet i Israel trefaldigats, medan Sverige ligger stabilt. Den senaste artikeln om Israel i Financial Times, handlade om en ny total ”lock-down” i hela samhället. 

Får efterföljare

Om detta sätter trenden även i Europa skulle det vara mycket illa. Redan nu har vi partiella nedstängningar av regioner, som Manchesterområdet i Storbritannien, delar av Katalonien i Spanien, plus alla konstiga reserestriktioner, som verkar ändras varje vecka. Ytterligare ett tillväxthämmande exempel är Australien, som haft en total nedstängning under sex veckor av staten Victoria med drygt sex miljoner innevånare, med flygförbud och full gränskontroll mot övriga stater i landet. 

Kraftfulla kritiker

I Israel finns dock kraftfulla kritiker. Fyra framstående forskare (varav en Nobelprisvinnare) skrev en artikel i israeliska Ha’aretz för två månader sedan och varnade politikerna för en ny ”lock-down”. De jämförde med Sverige och menade att Israel har bättre möjligheter än Sverige att klara en låg dödlighet utan ”lock-down”, även om många blir smittade. Det syns också i statistiken. Israel har ungefär dubbelt så många uppmätta smittade som Sverige, men bara en femtedel av antalet döda. Forskarna lyfte fram att Israel har en ovanligt ung befolkning, vilket gör landet mer motståndskraftigt.

Statistiken styrker

För svenska tabellbitare är detta ingen nyhet. Av alla i Sverige som haft Covid-19 i kroppen och avlidit, är 89 procent över 70 år. En tredjedel av alla uppmätta smittade i denna åldersgrupp har avlidit. För dem som är under 50 år är däremot dödligheten låg, på 0,2 procent av antalet uppmätta smittade, medan gruppen 50-70 åringar ligger på en dödlighet på drygt 2 procent. Detta åldersspann har också den högsta andelen vårdade på intensivvårdsplatser. Den svenska statistiken styrker alltså de israeliska experterna. För unga individer är inte Covid-19 en dödlig sjukdom.

Får Israel efterföljare?

Den viktiga frågan är naturligtvis om Israel kan få efterföljare, särskilt i Europa. Den goda nyheten är att smittspridningen i europeiska länder med jämförbar storlek ligger betydligt lägre än i Israel. Den dåliga är att tillväxttakten är ganska hög. Jämför vi med Belgien, Schweiz, Österrike, Portugal och Grekland, som alla har ungefär samma folkmängd som Israel (och Sverige) kan konstateras att de flesta utom Portugal låg på tvåsiffriga smittade per dag i juni, när nedstängningarna avslutades. Portugal låg något högre. Idag ligger alla, utom Grekland och Sverige på mellan 500-600 smittade per dag, med Belgien i topp på drygt 800. Sverige och Grekland ligger kring 200 per dag. 

Låg risk

Risken för en total nedstängning i Europa verkar därför inte överhängande. Det är troligen när länder av denna storlek börjar räkna smittspridningen i ett par tusen per dag, som nervositeten hos politikerna går upp. Dessutom finns en annan stor och viktig skillnad. Även om smittspridningen går upp, ökar inte antalet döda i samma takt. Det gäller även Israel, där dödligheten per dag ligger på 10-15 personer. Jämfört med smittspridningen är det lågt. I våras var det många fler som dog relativt antalet smittade. Detsamma gäller i de jämförbara länderna i Europa.

Schweiz sätter trenden

Ett land som satt ner foten och sagt nej till ytterligare nationella nedstängningar är Schweiz. Den nationella regeringen anser att det är ett beslut som skall tas i de 24 kantonerna, där självbestämmandet är mycket långt drivet. Själv anser jag att det största risklandet i Europa är Österrike. De var nere på enstaka smittade per dag i början på juni och var mycket stolta över att kriget mot viruset var vunnet. De hade också en av de snabbaste och hårdaste nedstängningarna i Europa. Nu är smittspridningen per dag tre gånger högre än i Sverige. Jag misstänker därför att de österrikiska politikerna gränsar till panik. 

Och slutsatsen..?

Jag tror att vi inom två månader kommer att få höra mycket mer om nedstängningar av länder i Europa. Det är då det avgörs. Då kommer smittspridningen att ha varit på väg uppåt i fem månader och antalet döda kommer ofrånkomligen att stiga, även om det är på en klart lägre nivå än tidigare. Då avgörs det om Europa står inför en ny ekonomisk katastrof eller om de övriga väljer samma väg som Sverige. Jag tror att alla utom Österrike väljer det senare.       

 

wysiwyg_image

Smittspridningen i Österrike ökar markant

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.