Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-06

Malmqvist: Kraftig vinstökning väntas

wysiwyg_image

Analytikerna räknar med en kraftig vinstökning för Stockholmsbörsens bolag under det första kvartalet. Har de blivit för optimistiska?       

Summerar jag vinsterna i Infronts sammanställning över första kvartalets vinstprognoser får jag en förväntad uppgång på hela 26 procent. Det är markant bättre än de senaste kvartalen. Dock bör påpekas att de senaste perioderna varit mycket stökiga, med både nedskrivningar och omstruktureringar, vilket gjort det svårt att få grepp om den underliggande trenden. 

Även justerad trend positiv

Om vi därför summerar vinsterna och eliminerar de tre bolag med störst förväntad vinstökning (Swedbank, SEB, Volvo), liksom de tre med störst förväntad minskning (H&M, Skanska, Essity) kan konstateras att kvarvarande bolag förväntas rapportera en vinstökning på hela 23 procent, vilket också det är mycket bra. Granskar jag vidare medianvärdet (mittföretaget i gruppen) för de 80-talet bolagen blir den förväntade vinstuppgången 17 procent, samtidigt som hela 78 procent av rapporterna förväntas visa vinstökningar. Det är lysande! 

Försäljningen mer dämpad

Precis som vid tidigare rapportperioder förväntas dock försäljningsutvecklingen bli mer dämpad. Summerar jag försäljningen i de 80-talet bolagen förväntas den falla med 2 procent i årstakt, vilket är ungefär i linje med de senaste kvartalen. Medianvärdet är emellertid något starkare och tyder på en uppgång på 1 procent. Den svagare försäljningstrenden, jämfört med vinsterna, skvallrar om en fortsatt trög konjunktur.

Covideffekter?

Det framstår kanske som naturligt att vinsten stiger kraftigt eftersom vi nu börjar lämna de värsta covideffekterna bakom oss. Den analysen är emellertid fel. Första kvartalet förra året hade knappt några covideffekter överhuvudtaget. Däremot hade USA:s handelskrig mot Kina börjat få effekt på konjunkturutvecklingen. Det medförde att vinstutvecklingen för ett år sedan visade en dalande kurva och ett fall kring 10 procent i årstakt. Även försäljningstillväxten hade varit på väg ner i över ett år. Visserligen hade flera europeiska länder stäng ner från mitten av mars, men effekten var inte särskilt stor eftersom det bara handlade om två veckor. 

Bättre än prognos

De starka vinstprognoserna kan tyda på att analytikerna nu försöker hinna ikapp. De senaste fyra kvartalen har vinsten nämligen utvecklats klart bättre än vad analytikerna prognostiserat. Varje av de tre senaste kvartalen har bolagens utfall överträffat analytikernas prognoser med mellan 5 och 10 procent, vilket är extremt mycket. När nu framförallt vaccinering fått många att hoppas på en ljusare framtid, finns det därför viss risk att analytikerna springer i förväg. 

Svårbedömd konjunktur

Den ekonomiska utvecklingen under det första kvartalet är nämligen mycket svårbedömd. Rader av länder i främst Europa har fortsatt att tillämpa mycket kraftiga restriktioner i kampen mot coronaviruset, exempelvis Storbritannien, Portugal och Grekland. Tyskland har därtill stängt allt utom livsnödvändiga butiker och på slutet av kvartalet har även Italien och Tjeckien stängt ner. Detta syns tydligt i H&M, som under det första kvartalet (november- februari) rapporterade världshistoriens andra förlust. För ett år sedan rapporterade bolaget en stigande vinsttrend och en vinst före skatt på 2,5 miljarder kronor. Nu blev kvartalsförlusten 1,5 miljarder, vilket illustrerar den försämrade konjunkturen i framförallt Europa. Huvudkonkurrenten Inditex rapporterar en liknande utveckling. 

Och slutsatsen..?

Visserligen är H&M och Inditex två företag som drabbats ovanligt hårt av coronakampen, men det skall inte uteslutas att det finns en viss överoptimism i efterfrågeprognoserna även för de exporterande industriföretagen. Det synnerligen ljusa bild som analytikernas vinstprognoser nu förmedlar kan därför behöva tas emot med en viss grad av skepsis.     

  

wysiwyg_image

Medianvärdet också markant positivt

wysiwyg_image

Försäljningstillväxten mer dämpad

Författare Peter Malmqvist