Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-05

Malmqvist: Kraftigt vinstfall väntas

wysiwyg_image

Prognoserna för det andra kvartalet visar på ett kraftigt vinstfall. Det gäller även prognoserna för helåret. Utvecklingen beräknas bli värre än under finanskraschen 2008. 

Analytikernas prognoser enligt sammanställaren Infront tyder på ett vinstras under det andra kvartalet. Resultatet före skatt beräknas bli 59 procent lägre än för ett år sedan. Det är värre än på botten av finanskraschen 2008. Då var fallet 33 procent i det fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första 2009.

Två bolag dominerar

Två bolag dominerar dock summeringen  - Volvo och H&M, varav den senare redan lämnat rapport. Dessa två svarar ensamma för halva vinstfallet. Genomför vi en känslighetsanalys och exkluderar de tre bolagen i botten (lägg till Sandvik) och i toppen (Essity, Tele 2, Getinge) beräknas kvarvarande bolag redovisa ett vinstfall på 41 procent. Även det är mycket kraftigt. 

Medianen faller

Av de 86 bolagen i undersökningen beräknas bara 19 bolag redovisa stigande vinst. Därför blir även den mer stabilare medianmätningen kraftigt negativ, hela 27 procent. Under finanskrisens värsta kvartal var emellertid denna trend minus 51 under fjärde kvartalet 2008, samt minus 33 procent i det första kvartalet 2009. Det tycks alltså som om analytikerna denna gång räknar med att medelstora bolag skall klara sig bättre än under finanskrisen.

Försäljningsfall

Inte överraskande beräknas också försäljningen att falla, därtill kraftigt. Summerar vi bolagen är nedgången hela 20 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan, medan medianmätningen ger en nedgång på 11 procent. Det är betydligt värre än under finanskraschen. Då gav fjärde kvartalet 2008 en försäljningsuppgång med drygt 4 procent och ett positivt medianvärde på 3 procent. Jämför vi även med första kvartalet 2009 var försäljningsnedgången 2 procent, medan medianvärdet visade på oförändrad försäljning.

Helårsprognoserna

Även helårprognosen för 2020 har skrivits ner, men bara marginellt under juni. Redan i april skrevs helårsprognoserna för 2020 ner med 30 procent. En viss vinstuppgång förvandlades till ett fall på 29 procent. Detta fall har ökat med en procentenhet sedan dess. Optimismen inför 2021 är dock betydande och oförändrad den senaste månaden. Då beräknas vinsten stiga drygt 40 procent och vinstnivån vara tillbaka på 2019 års nivå. För 2022 räknar analytikerna med att bolagen tuffar på med en uppgång på 13 procent. Krisen är över.

Jämfört med finanskrisen

Jämför vi detta med förväntningarna under finanskrisen, kan konstateras att utfallet 2008 landade 39 procent under prognoserna från mars 2008, medan utfallet för 2009 ganska precis nådde prognoserna i början av året, vilket innebar en oförändrad vinstnivå, alltså en sidledes vandring på botten. Det är uppenbart att analytikerna idag förväntar sig en mycket snabbare återhämtning än vad som blev fallet under finanskrisen. Det är ju också vad den fantastiska börsutvecklingen sedan den 23 mars indikerar.  

 

wysiwyg_image

Kraftigt försäljninngsfall väntar

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.