Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-09

Malmqvist: Strålande återhämtning

wysiwyg_image

Stämningen bland analytikerna är uppåt. Återhämtningen i vinsterna under det tredje kvartalet förväntas bli markant. En faktor släpar dock efter.

Andra kvartalets vinstutveckling var den sämst på Stockholmsbörsen sedan vår egen finanskrasch i början av 90-talet. Nedgången på 55 procent var skräckfylld. Därför borde förväntningarna under det tredje kvartalet upplevas som lustfyllda. Visserligen räknar analytikerna med en fortsatt vinstnedgång jämfört med förra året, men den har krympt till hanterbara 6 procent (Infront, 95 bolag). Inte bara coronapatienterna har alltså lyckats resa sig ur intensivvårdsavdelningarna. Det gäller även börsbolagen.  

Exklusive extremer

Som vanligt på Stockholmsbörsen domineras utvecklingen av några få bjässar, så även denna gång. Ericsson förväntas nämligen redovisa en kraftig omsvängning, från miljardförlust till dubbelt så stor vinst. Å andra sidan räknar analytikerna med ett fortsatt markant fall i Volvo. Räknar vi bort de tre bolag som beräknas öka vinsten mest i kronor, liksom de som förväntas sänka den mest, kommer kvarvarande bolag att redovisa ett fall på 11 procent. Det är inte mycket, jämfört med förra kvartalets fall på 38 procent. 

Färre som faller

Granskar vi även utvecklingen på bredden, kan konstateras att 59 procent av bolagen beräknas visa fortsatt fallande vinst, vilket är färre än förra kvartalets 66 procent. Medianvärdet, alltså mittföretaget i gruppen, redovisar därför ett vinstfall, denna gång på 10 procent. Det skall jämföras med 25 procent under förra kvartalet. Hur vi än räknar är det en strålande återhämtning. 

Om inte…

Det är bara en faktor som inte går riktigt lika bra - försäljningen. Den beräknas fall med 9 procent och det är kraftigt, i denna normalt ganska stabila parameter. Visserligen föll försäljningen med fasansfulla 15 procent förra kvartalet, men normalt är nolltillväxt en nedre gräns. Skillnaden mellan den, relativt sett, kraftigare återhämtningen i vinsterna, jämfört med återhämtningen i försäljningen är bolagens egna kostnadsinbesparingar. En del av de inbesparingarna kommer genom att stater över hela Europa fortsätter att betala företagen för att hålla kvar anställda. 

Och slutsatsen..?

Det är en kraftig återhämtning på gång, vilket stämmer bra med konjunkturstatistiken. Även den har förbättrats markant inom de flesta områden, inte bara i Europa utan även i Nordamerika och Asien. Däremot är det svårt att få grepp om hur mycket statliga bidrag som hjälper företagen. Förhoppningsvis är bolagen mycket tydliga med detta i de kommande rapporterna. Det är en felkälla som kan leda placerare ordentligt på villovägar.  

wysiwyg_image

Återhämtningen i försäljning går trögare

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.