
Du är här
"Det som sker härnäst blir intressant"

Det svenska valet är över för denna gång, men det svenska politiska landskapet går in i ett helt nytt skede. I en nästan vakuumlik situation mellan de tre blocken, där ingen har majoriten att styra den svenska politiken. Vilken politik som kommer regera, vilken statsminister som kommer leda och med vilken politik är ännu oklart.
Peter Malmqvist, chef för Analysguiden hos Aktiespararna och finansanalytiker, har under måndagsmorgonen kommenterat valresultatet och gett sin blick på det nuvarande börsklimatet i Dagens Industris webb-tv-program Börsmorgon och kallar valresultatet för ett mardrömsscenario.
– Det hade varit bättre om något av de traditionella blocken hade varit tydligt större än de andra, säger Peter Malmqvist.
Han syftar på att Sverigedemokraternas framgång i valet gör att deras vågmästarroll blir alltmer intakt och att de kommer kunna agera ”domare” vid förslag från de befintliga blocken. Vad som kommer ske härnäst blir väldigt intressant, enligt honom.
Utöver den svenska politiken ser analytikern en stökig höst på USA:s börser. Bland annat betonar han att inflationstakten befinner sig i en stigande trend och att en ytterligare acceleration i inflationen skulle kunna innebära en stegvis höjd ränta om 0,5 procentenheter i stället för konsensustron om 0,25 procent.
– USA har fått rätt tydliga inflationsproblem. Det ska inte underskattas, säger Peter Malmqvist.
SEB skriver i en kommentar till riksdagsvalet att storbanken står fast vid deras tidigare slutsatser om att de politiska kompromisserna kommer att leda till en mer expansiv finanspolitik, att risken för en ”swexit” är låga och att de svenska tillgångarna inte bör få några större riskpremier.
Fortsättningsvis menar också SEB att den politiska osäkerheten och oklarheten som Sverige står inför i dagsläget kompletteras med starka statsfinanser och att det finns en stark politisk konsensus runt starka statsfinanser och att behålla det finansiella ramverket, vilket ändå stärker säkerheten inom svenskt näringsliv.
Banken ser inga indikationer på att penningpolitiken kommer förändras på kort sikt på grund av valresultatets utfall.