Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-17

Medel att växa med 50 procent

Detta är en betald analys på uppdrag av MaxFastigheter i Sverige utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

MaxFastigheter har det näst bästa arbitraget mellan driftnetto och låneränta av Stockholmsbörsens fastighetsbolag. Aktien handlas med cirka 30 procent substansrabatt. Vi upprepar vårt tidigare köpråd. 

MaxFastigheter är ett relativt nybildat fastighetsbolag som har inriktat sig på högavkastande fastigheter primärt inom externhandel, men även kontor, samhälls- och logistik-användning. 74 procent ligger i regionstäder och främst då Eskilstuna, Västerås, Karlstad och Norrköping. Leos Lekland, Granngården, DollarStore, Burger King och Willys är de fem viktigaste hyresgästerna med långa hyresavtal. Bolaget fokuserar på lokal närvaro för att kunna ge hyresgästerna bästa service.

E-handeln växer men det sker främst inom segment som skor, kläder och böcker. MaxFastigheter har endast en galleria, i Hälla-området i östra Västerås.

Bolaget växer nu via projekt där på kort sikt ett, och på längre fem kontors-hus ska och kan byggas i Karlstad.  Värdeökningen i färdigt skick kan bli cirka 160 miljoner kronor för samtliga fem hus om cirka fem år. Därtill kommer ett handelsprojekt i Gävle för cirka 75 miljoner kronor, med en vinstpotential på cirka tio miljoner kronor.

MaxFastigheter finansierar sig via banklån till cirka 50 procent. Därutöver har ett obligationslån på 200 miljoner kronor till 6,5 procent emitterats i september 2017. Snitträntan på bolagets låneportfölj har ökat till 3,3 procent.

Fastighetsbeståndet genererar ett stabilt kassaflöde. Aktien handlas till p/e drygt nio gånger på bolagets intjäningsförmåga före värdeförändringar och har det näst bästa arbitraget bland de börsnoterade fastighetsbolagen på 3,9 procent mellan fastigheternas direkt-avkastning och bolagets låneränta. Bolaget kan öka vinsten per aktie med 25 procent till mitten av 2019 genom sin planerade expansion. Vi upprepar vårt tidigare Köpråd i aktien men sänker riktkursen till 32 kronor (35) på grund av lägre vinstprognoser än tidigare.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.