Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-18

NCC: NYTT MÅL OBEROENDE AV AFFÄRSMIX INOM KONCERNEN – VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) NCC:s nya finansiella mål är en vinst per aktie om 16 kronor 2023. Bolaget valde att gå ifrån det gamla marginalmålet och i stället ha ett mål som är oberoende av affärsmix inom koncernen.

Det sade bolagets vd Tomas Carlsson vid onsdagens kapitalmarknadsträff.

Att NCC valde att sätta målet till just 2023 handlar om balans. Fem år ansågs vara för långt ut medan kortare än tre år ansågs vara för kort tid för att ge bolaget utrymme att implementera nya modeller.

Samtidigt är det en följd av att bolaget tagit sig igenom första fasen av förbättringsplanen.

"När vi [jobbat med planen] har det varit svårt att sätta en tidslinje. Nu har vi en bild av vart vi är på väg. För externa intressenter och för NCC:s organisation är det bra att vi har ett mål med definierad tidplan. Det är en fråga om framsteg vad gäller utvecklingen av företaget", sade Tomas Carlsson.

Frågan om bolagets förmåga att nå målet är beroende av att marknaden utvecklar sig till bolagets fördel eller om det räcker med att den är stabil är enligt Tomas Carlsson fundamentalt omöjlig att besvara. Men han framhöll samtidigt att målet baseras på nuvarande antaganden och att han förväntar sig att det blir en stadig utveckling mot målet, inte baktung.

Enligt Infronts sammanställning från början av november tror analytikerna att vinsten per aktie kommer att uppgå till 11:84 kronor 2020, 13:70 kronor 2021 och 13:71 kronor 2022. Utfallet under 2019 var 8:09 kronor.

Ett genomgående tema när affärsområdescheferna gick igenom verksamheterna var coronaviruset. Överlag har NCC ännu inte påverkats direkt i någon stor grad. Men det är för tidigt att dra några slutsatser om långsiktiga effekter. Ett budskap som ekar vd Tomas Carlssons besked under sommaren och hösten.

Joachim Holmberg, chef för Property Development, sade att man efter nedgången under andra kvartalet har sett mycket aktivitet igen. Även om det finns en viss osäkerhet till framtiden för kontor efter pandemin är nya kontor med rätt profil fortfarande en attraktiv investering.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.