Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-30

NEL: TECKNAR AVSIKTSAVTAL MED STATKRAFT UPP TILL 50 MW

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det norska vätgasbolaget Nel tecknar ett avsiktsavtal med Statkraft om att leverera elektrolysörer som ska möjliggöra tillverkning av grön vätgas om 40-50 megawatt, framgår av ett pressmeddelande.

Vätgasen ska nyttjas för att tillverka stål vid Celsa Armeringsstål vid Mo industripark i Norge.

"Vårt program för en bredare elektrolysörnytta har inte bara identifierat sätt att tillverka våra alkaliska elektrolysörer mer effektivt utan nu också identifierat ett antal sätt som kan implementeras för att förbättra verkningsgraden borgom nuvarande industriledande standard. Det finns inget bättre sätt att demonstrera dessa framsteg än verkliga storskaliga projekt. Därför är vi väldigt nöjda med att en ledande kraftleverantör som Statkraft vill jobba med oss", säger Nels vd Jon André Løkke.

Ståltillverkning med vätgas bedrivs i flera utvecklingsprojekt för att sänka energiförbrukningen från fossilt och mycket koldioxidintensivt kol. Nära nog samtliga av de stora europeiska stålbolagen ligger i startgroparna, bland annat svenska SSAB, tyska Thyssen Krupp och marknadsettan Arcelor Mittal.

Statkraft och Celsa samarbetar kring Mo industripark för att skapa en komplett leverantörskedja för grön vätgas att nyttja i högtempererade processer för ståltillverkning från 2023.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.