Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-08

NEW YORK: INLEDER NEDÅT, TESLA FALLER BRANT, S&P500 -2,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna inledde tisdagens handel med nedgångar efter att ha hållit helgstängt på måndagen under firandet av Labor Day. Tech-raset fortsatte med en del rejäla kursnedgångar för bland andra Tesla och Apple.

Vid 16.05-tiden hade Dow Jones industriindex tappat 2,2 procent till nivån 27.508 och det bredare S&P 500 var också ned 2,2 procent vid 3.350. Nasdaq kompositindex hade samtidigt backat 2,8 procent till 10.993.

Ökade spänningar mellan USA och Kina bidrog till det negativa sentimentet. USA-presidenten Donald Trump har rest frågan om den amerikanska ekonomin bör "frikopplas" från Kinas.

"Om vi inte gjorde affärer med Kina, så skulle vi inte förlora miljardtals dollar. Det kallas att frikoppla. Så man börjar att tänka på det. Man börjar att tänka att de tar våra pengar och bygger flygplan och fartyg och raketer och robotar", sade Donald Trump vid en pressträff på måndagen.

Bland enskilda aktier föll Tesla 16,9 procent. Sent på fredagskvällen blev det känt att elbilstillverkaren inte kommer att inkluderas i S&P 500 i samband med aktieindexets senaste ompopulation.

På måndagen meddelade också Tesla att det har slutfört den försäljning av aktier i bolaget till ett värde om 5 miljarder dollar som aviserades den 1 september.

Apple var ned 3,4 procent, Amazon sjönk 2,7 procent och Facebook gick ned 2,1 procent. Apple uppges inleda tillverkning av bolagets första 5G-kompatibla Iphone i september, vilket enligt den japanska tidningen Nikkei Asian Review är tidigare än förutspått.

Nikola, som tillverkar el- och vätgasdrivna lastbilar, rusade däremot 34,8 procent på nyheten att det har ingått ett strategiskt samarbete med General Motors. Avtalet innebär bland annat att GM kommer få en ägarandel om 11 procent av Nikola. GM-aktien var samtidigt upp med 6,8 procent.

Beyond Meat, som säljer köttersättningsprodukter, har tecknat avtal i Kina om att starta en produktionsfacilitet i Shanghai. Aktien var upp 4,9 procent.

Den problemtyngda flygplanstillverkaren Boeing gick ned 4,9 procent. Enligt Wall Street Journal undersöker den amerikanska luftfartsmyndigheten, FAA, missar i kvalitetskontrollen hos Boeing. Missarna kan sträcka sig ett decennium bakåt i tiden.

Före börsöppningen kom statistik som visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag stigit i augusti jämfört med föregående månad.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 5 punkter till 0,67 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.