Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

NEW YORK: VÄNDE NEDÅT FRAMÅT STÄNGNING, S&P 500 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna backade ordentligt under fredagshandels sista timmar. Efter en intensiv vecka med två dagars kongressutfrågning av Fed-chefen Jerome Powell och en hel drös med viktiga statistiksläpp så noterades de allra flesta sektorer under nollstrecket.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,9 procent till 34.686, samtidigt som breda S&P 500 backade 0,8 procent till 4.328. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk 0,8 procent till 14.427.

Innan öppning publicerades detaljhandelns försäljning i USA, som steg 0,6 procent i juni, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit 0,4 procent jämfört med föregående månad, enligt Trading Economics konsensusprognos.

David Rosenberg, chefsekonom vid Rosenberg Research & Associates, kommenterade utvecklingen genom att antyda att den "reala detaljhandelsförsäljningen minskade med 0,4 procent i juni efter en nedgång på 2,4 procent i maj".

"Planerna för bil- och bostadsköp nådde fyra decenniers lägsta vardera i juli. Om du undrar varför statsobligationer har rusat – mörka moln är på ingång", tillade han.

Den amerikanska tioårsräntan var dock oförändrad, om än vid mycket låga 1,30 procent, jämfört med gårdagen.

Bland enskilda bolag noteras att chiptutvecklaren Intel är i diskussioner om att förvärva halvledartillverkaren Globalfoundries för 30 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal och refererar till källor med insyn.

Intels vd Pat Gelsinger sade i mars att halvledarjätten tänker sjösätta en plan för att bli en chiptillverkare även för andra teknikbolag, en marknad som enligt WSJ i dag domineras av TSMC. Intel-aktien var ned cirka 1,5 procent.

Moderna steg med 10,3 procent efter uppgifter om att läkemedelsbolaget kommer att inkluderas i S&P 500-indexet per den 21 juli. Moderna kommer att ersätta branschkollegan Alexion Pharmaceuticals som förvärvas av Astra Zeneca.

Biltillverkaren Ford handlades ned 2,5 procent efter att bolaget meddelat att de återkallar 775.000 stycken bilar till följd av ett misstänkt fel kopplat till styrningen.

Kryssningsbolagen Carnival, Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line var alla ned trots att Kanada meddelat att landet planerar att öppna sina hamnar för bolagens kryssningsfartyg i november.

Lordstown Motors noterades ned 1,4 procent. Konceptbilsbolaget är under utredning av federala åklagare i New York om den förhandsbokningshärva som uppstod i juni när bolaget tog tillbaka sitt uttalande om att det existerade 100.000 bindande bokningar på Lordstowns kommande elbil.

Bland rekommendationsförändringar har Morgan Stanley nedgraderat Tencent Music till jämvikt från tidigare övervikt. Musikstreamingbolaget har tappat över 35 procent i år och investmentbanken menar att en ökad reglering i Kina kommer att sätta stopp för en eventuell återhämtning. Aktien backade 5,7 procent.

Live Nation fick däremot en köpstämpel av Goldman Sachs som konstaterade att bolaget, som är verksamt inom konsertbranschen, kommer att gynnas av den svallvåg av konserter som väntas när samhället öppnar upp i större skala. Live Nation-aktien backade 1,8 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 16 juli

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE