Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-08

Ngenic AB (publ) förvärvar AirPatrol OÜ

Ngenic AB har idag tecknat ett avtal om att förvärva samtliga aktier i Airpatrol OÜ. Bolaget har sitt säte i Tallinn, Estland där också alla produkter av Airpatrol utvecklats och tillverkas. Airpatrol bildades 2011 av erfarna entreprenörer inom energisektorn utifrån behovet av standardiserad styrning av energisystem som tex luftvärmepumpar och golvvärme och luftkonditionering. Avtalet innebär att Ngenic tillträder aktierna idag den 8:e oktober 2021.

Idag har bolaget strategiska partners och samarbeten med kända varumärken såsom Nibe, Panasonic, Toshiba och Daikin för att nämna några. Hittills har man sålt över 50 000 system och exporterar till flera länder i Europa. Airpatrol blir ett helägt dotterbolag i koncernen och kommer även att kanalisera Ngenics produktsortiment till den europeiska marknaden.

"Med förvärvet av Airpatrol stärker Ngenic inte bara bolaget med teknik för ett kompletterande kundsegment och strategiska samarbeten med kända varumärken, utan får även en stor kundbas och ett starkt brohuvud mot den europeiska marknaden vilket ligger helt i linje med vår strategi. Airpatrols vd Daniel Dordett kommer också att gå in i rollen som VP international sales” säger Björn Berg, vd Ngenic

Köpeskillingen är 932 kEUR och uppdelad i tre delar, en kontantdel, nyemitterade aktier i Ngenic AB och en prestationsbaserad earn-out.
Airpatrol har en omsättning de senaste 12 månaderna på 0,46 MEUR med en EBITDA på 14%.
Historiskt sett före pandemin omsatte bolaget omkring 1,1 MEUR/år med en EBITA kring 30% och är på god väg att återgå till samma nivåer.

”Airpatrol har sålt över 50 000 WiFi- och GSM -styrenheter för luft till luft -värmepumpar.
Det är ett naturligt nästa steg för oss att gå ihop med Ngenic för att ytterligare expandera till den internationella marknaden för att tillhandahålla smarta energitjänster till nuvarande och nya kunder som en integrerad del av Ngenic -familjen.” tillade Daniel Dordett, vd för Airpatrol OÜ.

“Effektbristen i våra elnät skapar stora problem för industrier, företag och kommuner som inte kan skapa nya affärer, arbetstillfällen eller bostäder. Genom att integrera data från fler resurser och göra fastigheter energiflexibla kan bolagen tillsammans skapa digital samverkan för ett hållbart energisystem. Ngenic såg detta redan 2010 och grundades med visionen att bli en del av lösningen och använda smart teknik med smarta algoritmer för att skapa förutsättningar för inte bara smartare energianvändning utan också smartare effekthantering” avslutar Björn Berg vd Ngenic.

Vid ytterligare information, vänligen kontakta:


Björn Berg, VD
Mail: bjorn.berg@ngenic.se
Telefon: +46 70 570 70 17

Patrik Nilsson, Investor Relations
Mail: patrik.nilsson@ngenic.se
Telefon: +46 76 628 56 00

Daniel Dordett, CEO, AirPatrol
Mail: daniel@airpatrol.eu
Telefon: +372 545 33 77

Kort om Ngenic


Ngenic är ett ledande energiteknikföretag som arbetar med digitalisering och effektivisering av energisystem, med energiföretag, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villaägare som kunder. Produkterna och systemet möjliggör ett mer kostnadseffektivt utnyttjande av befintlig infrastruktur i el- och fjärrvärmenät samtidigt som kundvärdet av energileveransen ökar. Energieffektiviseringsföretagen (EEF) utsåg Ngenic till Årets framtidsföretag 2019. Huvudkontoret ligger i Uppsala. Ngenic är noterat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: NGENIC). För mer information, besök: www.ngenic.se

Ngenics Certified Adviser är Redeye AB
Telefon: +46 8 121 576 90
Certifiedadviser@redeye.se 
www.redeye.se 

Denna information är sådan information som Ngenic AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2021-10-08 11:40 CEST.

Bifogade bilder


Daniel Dordett Björn Berg

Bifogade filer


Ngenic AB (publ) förvärvar AirPatrol OÜ

Författare MFN