Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-13

NIBE: BRANSCHENS TOTALA FSG VÄRMEPUMPAR +9% 2020 – SKVP (R)

(rättar: ändrar till 9 procent i rubrik)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Helåret 2020 har, trots pandemin, varit ett positivt år för värmepumpar och försäljningen ökade med 9 procent jämfört med helåret 2019.

Det skriver branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) i ett pressmeddelande.

För 2020 såldes värmepumpar för totalt 8,6 miljarder kronor i Sverige, vilket är 11 procent mer än under 2019. Under fjärde kvartalet uppgick försäljningsvärdet till 2,8 miljarder kronor, vilket är 16 procent högre än samma period året innan.

Under fjärde kvartalet ökade försäljningen av luft-vattenvärmepumpar med 42 procent. Till viss del beror ökningen på att det tillkommit företag som rapporterar sin försäljning, men det är bara en del av ökningen, heter det.

"En av anledningarna till att segmentet luft-vattenvärmepumpar ökat så kraftigt under året kan vara att värmepumpsköpare väljer luft-vatten istället för bergvärme. Detta på grund av långa handläggningstider och svårigheter att få borrtillstånd. Det är framförallt i Stockholms kommun som detta är problematiskt", kommenterar vd Per Jonasson.

Efter en nedgång i försäljningen av frånluftsvärmepumpar under 2019 har försäljningen ökat igen under 2020 till en ny rekordnivå. Ökningen för helåret stannade på 16 procent, medan ökningen under fjärde kvartalet uppgick till 27 procent. Den stora ökningen i detta segment beror framförallt på att utbytesmarknaden har kommit i gång, skriver SKVP.

Försäljningen av vätska-vattenvärmepumpar (bergvärmepumpar) minskade med 3 procent under sista kvartalet 2020. Ackumulerat under året minskade försäljningen med 6 procent.

Nibe är en stor aktör inom värmepumpar i Sverige.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.