Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

NORDEN: BRETT NED I LINJE MED EUROPA OCH USA, VINX30 -1,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna utvecklades klart ned på måndagen i linje med resten av Europa och USA. Samlingsindexet Vinx 30 försvagades 1,9 procent till nivån 1.059.

I Oslo föll OBX-indexet 3 procent till nivån 728.

De oljerelaterade bolagen BW Offshore och TGS-Nopec föll båda runt 6-7 procent, medan Equinor, DNO samt Aker BP tappade mellan 1,8-4 procent.

Equinor, som hade en brand i en av dess produktionsanläggningar, meddelade på måndagen att anläggningen kommer vara stängd i ett år för att reparera skadorna. Utöver skadorna som orsakades av branden användes sjövatten för att släcka elden, vilket i sin tur skadade elektrisk utrustning och kablar.

Även laxodlingsbolagen Mowi, Leroy, Bakkafrost och Salmar pressades ned, aktierna backade runt 3-5 procent.

I Köpenhamn retirerade OMXC25-indexet 1,8 till 1.502.

Samtliga aktier lyste rött i det danska storbolagsindexet. Simcorp stod för dagens största nedgång, med ett tapp på 6,1 procent.

Försäkringsbolaget Topdanmark sjönk 8 procent. Aktien har fått en rad sänkta riktkurser och en sänkt rekommendation; från köp till behåll av ABG.

I toppen av indexet fanns Novozymes med ett tapp om 0,3 procent och därefter låg Genmab samt Demant, som backade 0,7 procent var.

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 1,9 procent till nivån 4.300.

Papper- och massabolagen Stora Enso och UPM-Kymmene retirerade 3,9 respektive 0,7 procent.

Enligt statistik från den europeiska tryckpappersproducenter Eurograph sjönk leveranser för tryckpapper med 24,5 procent i augusti, samtidigt som den totala efterfrågan minskat med 19,6 procent.

Värre var det dock för bestruket finpapper, där leveranser minskade med 33,1 procent och efterfrågan med 28,6 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.