Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-22

NORDEN: FALL I FRAKTINDEX TYNGDE MAERSK, VINX30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna avslutade handelsveckan med att handlas nedåt på bred front. Samlingsindexet Vinx30 tappade 0,4 procent till nivån 1.181 under fredagens handel.

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index kom lindrigast undan med en nedgång som begränsades till 0,3 procent vid nivån 1.686.

I botten av det danska storbolagsindexet återfanns konglomeratet Maersk vars B-aktie försvagades med 3,7 procent. Detta efter att SCFI-fraktindex fallit för första gången på 15 veckor, enligt Ritzau Finans. Indexet mäter spotpriset på containerfrakt från Shanghai till ett antal destinationer.

Vindkraftsbolaget Vestas tappade 1,8 procent till 1.463 danska kronor. ABG har sänkt rekommendationen till behåll men samtidigt höjt riktkursen till 1.420 danska kronor.

I Oslo var OBX-indexet ned med 0,7 procent till 885.

DNB Markets skrev i en analys av seismiksektorn att TGS-Nopec är det bolag under bankens bevakning som har störst USA-exponering. Banken hänvisade till rapporter i media som bland annat indikerade att Biden-administrationen kan komma att blockera offshore olje- och gaslicenser, något som kan slå mot seismiksektorn, menade DNB enligt TDN Direkt. TGS-Nopec föll med 15,5 procent.

Gjensidige Forsikring handlades i stället upp med 4,4 procent efter att ha levererat en rapport för det fjärde kvartalet som innehöll bättre siffror än vad analytikerna hade förutspått.

Citi har höjt rekommendationen för elektrolysörutvecklaren Nel till köp från tidigare neutral. Aktien steg 2,8 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index tappade 0,7 procent till 4.794.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.