Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-15

NORGES BANK: VÄNTAS HÖJA SÅVÄL RÄNTA SOM RÄNTEBANA - NORDEA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norges Bank kommer helt säkert att höja räntan vid nästa veckas möte och samtidigt kan räntebanan antas justeras upp jämfört med i juni.

Det bedömer Nordea i en analys inför Norges Banks policybesked den 23 september då styrräntan bedöms höjas från 0 till 0,25 procent.

"En högre räntebana skulle leda till högre marknadsräntor något längre ut i kurvan", framhåller Nordea.

Norges Bank har vid de senaste mötena flaggat för en räntehöjning vid septembermötet. Den norska centralbanken har ansett att de alltmer normaliserade ekonomiska förhållandena talat för att det börjar bli dags att höja räntan. Det har också pekats på att en lång period av låga räntor ökar risken för finansiella obalanser.

Runt de ekonomiska förhållandena i Norge anser Nordea att tecknen blivit allt tydligare på en normalisering.

"Arbetslösheten har återigen fallit snabbare och mer än Norges Banks prognos. Utvecklingen i realekonomin är klart mest viktigt att titta på när det kommer till bedömning om vad Norges Bank kommer att göra med räntor när vi rör oss ut ur krisen", skriver Nordea.

Utöver arbetslösheten talar tecknen från centralbankens regionala företagsenkät om ett högt kapacitetsutnyttjande för en högre räntebana. Därtill har covid-vaccinering lindrat beläggningen på norska sjukhus.

"Det sista steget i öppningen av samhället ska kunna ske ganska snart och ganska så mycket i linje med Norges Banks förväntan", lyfter Nordea fram.

I den andra vågskålen finns sådant som oro för deltaviruset och den inverkan det har på världsekonomin.

"Men sammantaget anser vi att argumenten för en högre räntebana dominerar", fortsätter Nordea.

Bedömningen är att räntebanan fortsatt kommer att peka mot ytterligare en höjning under 2021 och sedan möjlighet för en ränta på 1,50 procent redan inom två år.

Norges Banks räntebana pekade vid augustimötet på att styrräntan når 1,50 procent först 2024.


Bild: Norges Banks räntebana i juni
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.