Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-06-18

Nya ägare och kapitaltillskott

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Hanza har förvärvat olönsamma bolag, varav vissa visat sig svåra att få lönsamma. För att avvärja finansiella problem tar bolaget i en nyligen godkänd nyemission in nya pengar och nya ägare.

Kontraktstillverkaren Hanza grundades i augusti 2008. Branschen har sedan dess karaktäriserats av svag konjunktur och två finanskriser men Hanza har lyckats växa till att omsätta precis över en miljard under de senaste tolv månaderna.

Hanzas grundare och vd Erik Stenfors har en väldigt tydlig vision av vart kontraktstillverkningsbranschen är på väg och hur Hanza därför borde agera och positionera sig. Den första tesen är att han tror på en fortsatt konsolidering av branschen. Konsolideringen spås ske både organisatoriskt genom att bolag går samman, köps upp och läggs ner, samt geografiskt genom att tillverkningen koncentreras till så kallade industriella kluster. Den andra tesen är att kontraktstillverkning i sig kommer vara för konkurrensutsatt för att bli ordentligt lönsamt – aktörer som vill tjäna pengar måste flytta sig upp i värdekedjan och erbjuda mer värde till sina kunder än bara ren kontraktstillverkning.

Med ett börsvärde under 10 procent av försäljningen i årstakt och en bra bit under det egna kapitalet är det tydligt att marknaden är skeptiskt till att bolaget någonsin kommer nå lönsamhet, eller åtminstone misstänker att det kommer krävas ytterligare emissioner först. Vår nuvärdesvärdering visar på en tydlig uppsida ifall Hanza bara lyckas nå svagt positiva marginaler. Även om vi fått revidera ner våra förväntningar och antaganden så förblir vi i grunden positiva till Hanzas strategi och långsiktiga framtidsmöjligheter.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.