Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-28

Oboya fortsätter att växa snabbt

Detta är en betald analys på uppdrag av Oboya Horticulture Industries utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Oboya växte med 20 procent, i kvartal 3/2017, men resultatet drogs ned av extraordinära kostnader. Vi tror på en högre lönsamhet redan i kvartal 4 och höjer till Köp dock med en lägre riktkurs på 14 kronor (16).

Oboya Horticultures mål är att bli en världsledande leverantör av dagliga förbruknings­artiklar till odlings­industrin. Ledningen har haft en tydlig tillväxtstrategi och successivt växt genom förvärv av produktions- och tillverkningsbolag liksom öppnat lokala försäljningskontor på nya mark­nader. Oboya har flera tillväxtmöjligheter, där försäljning mot detaljhandeln är ett exempel.

Målet är att koncer­nens omsättning skall öka till 1 miljard kronor 2020. Bolaget ökade intäkterna med 20 procent under kvartal 3/2017. Vi behåller vår intäktsprognos för 2017 på 430 miljoner kronor. Vi tror att bolaget når ett bättre rörelseresultat i kvartal 4/2017.

Världsmarknaden för företagets produk­ter kan uppskattas till cirka 130 miljarder kronor. Försäljning sker i Norden, Nederländerna, Polen, Tyskland, Afrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan till grossister, återförsäljare och större odlare. Tillverkningen i Danmark, Polen, Kenya och Kina ger en lågkostnadsfördel.

Styrkan i Oboyas koncept är att medelstora och större kunder vill koncent­rera sina beställningar av olika produkter direkt hos en producent. Oboya tar marknad från återförsäljarna genom att kapa mellanled.

Ägarkopplingen till Kina är intressant, där e-handel har startats via landets största siter som exempelvis Alibaba. Tillväxtmöjligheterna främst knutna till hemodlingsmiljön är goda. Bolaget har växt mycket i Kina i år.

Bolagets lönsamhet har förbättrats så att positiva rörelsemarginaler nåddes under 2016. Med bruttomarginaler omkring 30 procent borde det vara möjligt att höja rörelsemarginalen från 3 till strax under 10 procent. Med växande omsättning ser vi en vinst per aktie på 1,4 kronor för 2019. En långsammare vinstökning gör att vår DCF-riktkurs sjunker till 14 kronor (16), men givet nuvarande låga aktiekurs blir det Köp ändå.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.