Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-07

OLJA: NY JÄTTE I NORDSJÖN, CHRYSAOR OCH PREMIER OIL GÅR IHOP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det brittiska oljebolaget Chrysaor har kommit överens om en fusion med Premier Oil, enligt ett pressmeddelande. Nordsjön får därmed en ny olje- och gasjätte, som blir den största brittiska producenten i området i en tid av kraftigt försvagad efterfrågan.

Premier Oils ägare kommer erhålla 1,2 miljarder dollar kontant i ett omvänt övertagande, vilket innebär att en av världens äldsta självständiga producenter med anor tillbaka till 1930-talet nu faller in under det riskkapital-uppbackade Chrysaor. I utbyte får ägarna också 5,5 procent av det nya bolaget.

Det nya företaget ser ut att kunna bli den största producenten i hela brittiska Nordsjön, enligt en genomgång gjord av Reuters. För närvarande är det BP som är störst.

Chrysaors största ägare, Harbour Energy, kommer äga drygt 39 procent av det nya bolaget, som kommer förbli noterat på Londonbörsen. Den nya entiteten kommer tilldelas ett nytt bolagsnamn.

De senaste åren har Chrysaor fokuserat på förvärv av fyndigheter från branschens jättar. Bland annat har Nordsjötillgångar utanför den brittiska kusten köpts upp från Shell och Conoco Phillips till ett värde av 5,7 miljarder dollar sedan 2017.

Premier Oils aktie steg med omkring 5 procent efter beskedet som kom på tisdagen. Aktien är dock ned med 84 procent hittills i år.

Aktien i Stockholmsnoterade Enquest, som har en brittisk Nordsjöproduktion strax över Premier Oils, steg med 7 procent på tisdagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.