Du är här

2017-11-30

Överdrivet kursfall

Detta är en betald analys på uppdrag av Saniona AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Sanionas breda projektportfölj ger många möjligheter och riskspridning. Under 2018 kommer korten att synas i viktiga kliniska studier. Det ger god potential men också ganska hög risk. Vi inleder bevakning med rådet Öka.

Saniona har sedan list­ningen 2014 fram­gångsrikt avancerat projekt i klinisk fas. Ledningen har även visat god för­måga att knyta intäktsgenererande samarbeten redan i preklinisk fas med större partners. Fokus för Sanionas verksamhet ligger på terapiområden med stora patient­grupper, som sjukdomar i centrala nervsystemet och metabola sjuk­domar, och på jonkanaler i cell­membran som behandlingsmål.

Flaggskeppsprojektet är Tesomet, som bygger på den aktiva ingrediensen Tesofensine. Den har i tidigare studier tolererats väl och visat en konkurrenskraftig viktminskande effekt. En fas III-studie med Teso­met som fetmabehandling har nyligen startat. Saniona utreder även nya tillämpningsområden inom metabola sjukdomar och ätstörningar som kan öppna ytter­ligare marknader. Vi anser att Sanionas breda projektportfölj ger många möjligheter och även viss riskspridning. En fas II-studie av­seende behandling mot kokain­beroende ska slutföras under 2018. De resultaten kommer troligen att få stor betydelse för det bedömda värdet av Saniona. Parallellt kan den prekliniska utvecklingen ge stöd och möjliga intäkter från såväl befintliga som nya partners.

Kursen har den senaste tiden fallit kraftigt efter att en studie (rörande den sällsynta ätstörningen Prader Willi) drabbats av avhopp. Oro för att Tesofensine skulle ha tydliga biverkningar i större patientgrupp­er kan ha förstärkt nedgången. Det är i så fall högst troligt en över­reaktion då en stor mängd säker­hetsdata från tidigare studier talar för motsatsen.

Vi beräknar ett riskjusterat motiverat värde på omkring 61 kronor. Det tyder på att den kraftiga kurs­nedgången ger ett intressant till­fälle. Vi spår ett kapitalbehov framåt mitten av 2018, som kan mildras av eventuella partner­intäkter. Vi inleder bevakning av Saniona med råd Öka.

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.