Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-24

Potential i Attendo

Nordic Ideas köper Attendo efter en övertygande presentation av Attendos av vd vid SEBs investerarseminarium i Köpenhamn.

Vd Henrik Borelius målade upp en övertygande bild om ett expansivt bolag vars främsta konkurrensfördel är ett hårt fokus på kvalitet, nöjda kunder och engagerad personal. Bristen på äldreboende som råder i hela Europa är klart en fördel för Attendo som är erfarna och duktiga på att bygga och driva äldreboenden. Bolaget klarar detta betydligt mer effektivt än kommunerna själva. Inte minst de kommuner som inte bygger nya boenden särskilt ofta saknar de rutiner som Attendo har, menar banken. Den demografiskt drivna efterfrågetillväxten är dessutom konjunkturstabil och relativt lätt att prognostisera.

Orosmolnen för investerare är risken för de kommande regleringarna i Sverige. Detta bidrar till att, trots den stabila och god tillväxtutsikterna värderas aktien till till p/e 16x för innevarande år. Borelius betvivlar dock av en rad anledningar att de förslag som framkom i den så kallade Reepalurapporten om vinstbegränsningar för privata vårdföretag kommer att förverkligas.

Kommunerna vill inte tvingas att hantera äldrevården själva och är idag beroende av de privata aktörerna. bristen på stöd i Riksdagen för förslaget samt den extrema och komplicerade utformningen av regelförslaget talar emot att de ska bli verklighet.

Medan det politiska läget i Sverige är något osäker pågår det i Finland en omfattande vårdform i syfte att vårdreform.  Syfte är att förbättra och effektivisera produktionen av vård och omsorg. Detta öppnar för betydande expansion av privata bolag i denna sektor. Attendo anpassar sig efter rådande marknadsförhållanden och expanderar nu betydligt snabbare i Finland än i Sverige.  Av de 1716 boendeplatser Attendo för närvarande har under uppförande i nya äldreboenden återfinns 1277 i Finland och 439 Sverige. Det är en ökning på motsvarande 27 procent av den existerande stocken i Finland och 11 procent i Sverige.

Källa: Nordic Ideas

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.