Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-05-05

Pressinbjudan till frukostmöte - SEB:s Nordic Outlook

SEB:s konjunkturrapport Nordic Outlook: Krig och inflation bromsar tillväxten

Innan pandemin fullt ut släppt sitt grepp om världsekonomin invaderade Ryssland Ukraina och en ny kris var ett faktum. Kriget förlänger och försvårar de problem med energibrist och utbudsproblem som skapades under pandemin. Kombinationen av ökade nedåtrisker för tillväxten och stora prisuppgångar ställer den ekonomiska politiken inför nya prov.

Hur stora blir de negativa ekonomiska effekterna av kriget? Kan de balanseras av de alltjämt starka balansräkningarna hos många företag och hushåll? Hur högt och snabbt kommer Fed och de andra centralbankerna att höja sina räntor och klarar de av att tämja den rekordhöga inflationen och ändå mjuklanda ekonomin?

Europa utmanas av både hög inflation och energibrist och står inför utmaningen att frigöra sig från beroendet av rysk energi. I Sverige har Riksbanken gjort en U-sväng och hushållens ekonomi trängs nu av högre räntor, urholkad köpkraft och höga elräkningar.

Hur reagerar svenska hushåll på de nya förhållandena och vad händer med konsumtionen, tillväxten och bostadsmarknaden? Kommer finanspolitiken och penningpolitiken att gå i takt eller kommer Riksbankens åtstramningar mötas av stimulanser över statsbudgeten?

Dessa och andra frågor belyses i SEB:s nästa Nordic Outlook, som publiceras på sebgroup.com/nordicoutlook och som pressmeddelande tisdagen den 10 maj kl. 07.00. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Håkan Frisén presenterar sedan rapporten under ett frukostmöte för kunder och media på SEB, Kungsträdgårdsgatan 8 i Stockholm. Frukosten börjar kl. 07.30, och presentationen sker kl. 07.45 - 08.45.  Efter presentationen finns möjlighet för media att ställa frågor, antingen på plats eller via telefon. En inspelad presentation av rapporten kommer också att finnas tillgänglig från kl. 07.45 på sebgroup.com/nordicoutlook

Anmäl ditt intresse till Frank Hojem, chef Corporate Communication, genom att mejla frank.hojem@seb.seeller ringa 070-763 99 47.

Välkomna!

Jens Magnusson, chefsekonom och Håkan Frisén, prognoschef

Presskontakt:

Frank Hojem, chef Corporate Communication
070-763 8243
frank.hojem@seb.se

Författare Cision