Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-08

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE INFÖR USA-START OCH ECB-BESKED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Överlag är valuta- och ränterörelserna begränsade i tisdagsförmiddagens europeiska handel inför att veckans USA-handel ska inledas och att ECB lämnar räntebesked senare i veckan.

"I nuläget inväntar marknaden ECB-mötet och eventuella valutakommentarer samt möjliga hintar om ytterligare lättnader", framhåller valutastrategerna på ING som tror att euro/dollar håller sig omkring 1:18 fram tills torsdagens möte.

Sedan måndagseftermiddagen visar euro på en begränsad rörelse med fortsatt nivå strax över 1:18 mot dollar. Kronan är samtidigt något försvagad mot både dollar och euro medan de europeiska börsrörelserna är negativa.

Förmiddagens SCB-statistik har visat att industriorderingången ökade med 5,5 procent i juli, mot juni, och att produktionsvärdet i hela det svenska näringslivet steg 3,2 procent säsongsrensat mellan samma månader. Båda dessa utfall var starkare än SEB:s prognoser.

SEB-ekonomen Marcus Widén konstaterar för Nyhetsbyrån Direkt att produktionen i näringslivet i juli bara var 4,9 procent lägre än den var i februari, före krisen.

"Det blev inte så illa som vi befarade", säger han med tillägg att banken redan har redan reviderat upp sina tillväxtprognoser i flera omgångar.

"Efter de här siffrorna finns det lite uppåtrisker för vår senaste prognos", tillägger han.

Vidare har Svensk Mäklarstatistiks siffror för augusti pekat på fortsatt uppgång i bopriserna under månaden.

Svenska räntor uppvisar begränsade förändringar med tioårsräntan 1 punkt lägre till -0,06 procent. Den tyska motsvarigheten är ned 1 punkt till -0,47 procent.

Tysk export ökade 4,7 procent i juli, mot juni, och importen var upp 1,1 procent mot konsensusprognoser om cirka 5 procent respektive drygt 3 procents ökning, enligt Trading Economics. Såväl importen som exporten var ned med mer än 10 procent, jämfört med i juli 2019.

"Även om siffrorna visar att exportsektorn börjar blomma är det inte data som bör få oss att fara iväg. De är fortfarande en del av den mekaniska återhämtningen. De facto så påverkas tysk exportsektor fortfarande av strukturella utmaningar som handelskonflikter, brexit och störningar i globala leveranskedjor", skriver Commerzbank i en analys.

USA-presidenten Donald Trump har uppgett att han överväger att frikoppla den amerikanska ekonomin från Kinas. Han lovade vid pressträffen att ta tillbaka industrijobb till USA, oavsett om det behöver ske med tullar eller frikoppling.

Pundet, som föll under 1:32 mot dollar på måndagen, har fortsatt ned mot 1:31 gentemot den amerikanska valutan. Investerare har blivit alltmer tveksamma till om Storbritannien kan få till ett avtal med EU innan brexit blir en verklighet.

"Vi har förhandlat i sex månader och kan inte längre vandra fram på väl upptrampade stigar. Vi behöver få se mer realism från EU om vår status som oberoende land", sade David Frost, Storbritanniens chefsförhandlare, på måndagen enligt Bloomberg News.

På tisdagens USA-agenda står NFIB:s småföretagarindex för augusti, efter måndagens amerikanska helgstängt.

USA-räntorna drar nedåt inför den nya veckans handel med tioårsräntan 2 punkter lägre till 0,70 procent efter att fredagens jobbrapport bidragit till uppgång i långräntor.

USA-terminerna pekar mot att tekniktunga Nasdaq inleder den nya veckan med nedgång.tisdag kl 10.50 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7843 (8:7705) EUR/USD 1:1813 (1:1821)
EUR/SEK 10:3758 (10:3682) USD/JPY 106:29 (106:22)
Ty obl 2 -0,68 (-0,68) Ty obl 10 -0,47 (-0,46)
US obl 2 0,14 (0,15) US obl 10 0,70 (0,72)
Sv obl 2 -0,35 (-0,35) Sv obl 10 -0,06 (-0,05)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.