Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-12

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE VECKOINLEDNING INFÖR HEKTISKA DAGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nya veckan inleddes avvaktande ur ett finansmarknadsperspektiv. Marknadsaktörer inväntade flertalet tunga hållpunkter senare i veckan, inte minst en rad inflationssiffror och indikatorer.

"Denna veckas ekonomiska kalender är packad med viktiga datasläpp tillsammans med flera Fed-tal. Kring det förstnämnda kommer tisdagens inflationsrapport vara i huvudfokus för de flesta obligationsmarknadsaktörerna", skrev Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Svensk tioårsränta inledde veckan med att ligga kvar vid 0,35 procent. Den tyska motsvarigheten var samtidigt oförändrad vid -0,29 procent.

På statistikfronten överraskade februaridata över detaljhandelsförsäljningen i euroområdet positivt. Ur svenskt perspektiv visade SEB:s Boprisindikator på en fortsatt uppgång till 63 i april från 61 för en månad sedan. Arbetsförmedlingens veckostatistik pekade mot en arbetslöshetsminskning till 8,4 procent i förra veckan mot 8,5 procent veckan före.

Den svenska regeringen spådde i nya prognoser att Sveriges BNP ökar med 3,2 procent i år och 3,8 procent nästa år, mot bedömning om 3,0 respektive 3,7 procent i december.

Från danskt visade KPI ett upptick till 1,0 procent i mars från 0,6 procent i februari, båda mot samma månad 2020.

Svensk KPI för mars väntar senare i veckan, liksom en ny presentation av inflationsförväntningarna på penningmarknaden väntas från Kantar Sifo. Därtill presenteras vårbudgeten.

Den svenska kronan inledde veckan med att försvagas några öre mot euro och dollar till 10:20 respektive 8:57.

Den amerikanska konsumentprisstatistiken för mars väntas på tisdagen och ett tick uppåt i inflationstakten antas av marknadsaktörer. Därtill avvaktade marknaden på att det amerikanska finansdepartementet emitterar obligationer med tre till 30 års löptid under måndags- och tisdagskvällen.

USA-tioårsräntan drog upp ytterligare 1 punkt till 1,68 procent efter att den föregående veckans nedåtgående räntetrend bröts i fredags efter högre producentpriser än väntat.

Thomas Mathews på Capital Economics ansåg inte att nedåttrenden för amerikansk långränta bör vara bestående.

"Givet takten i den ekonomiska återhämtningen och Feds uppenbara ovilja att stå i vägen för högre räntor så tror vi att långräntorna kommer att stiga snart igen", sade han enligt Reuters.

Fed-chefen Jerome Powell intervjuades i CBS "60 Minutes" under helgen. Han sade att den amerikanska ekonomin tycks befinna sig i ett läge där produktionen och jobbtillväxten ser ut att ta fart kommande månader så länge som spridningen av covid-19 minskar. Han uppmanade amerikanerna att fortsätta med social distansering, då en förnyad uppgång i smittspridningen är den främsta risken mot de ekonomiska utsikterna.

Återhämtningen har varit ojämn, och Fed vill vänta med att höja räntan tills återhämtningen fått fäste och verkligen fullbordats.

"Det kommer att ta ett tag innan vi fått det på plats", sade han.

Även vice Fed-chefen Richard Clarida sade till Bloomberg TV i fredags att de vill invänta klara bevis om att de når målen om prisstabilitet och sysselsättning innan de justerar penningpolitiken.

"Det handlar inte om en prognos om framsteg, utan om hårda data om arbetsmarknaden och priserna", sade han, och tillade att det handlar om en utveckling, men en robust sådan som främst är utfallsbaserad.

Han sade att inflationstakten troligen kommer att ligga över 2 procent på grund av baseffekter i spåren av pandemin, men det är till stora delar övergående. Inflationen väntas senare i år återgå till 2 procent.

"Det finns risker runt huvudscenariot på såväl upp- som nedsidan, och om inflationen skulle röra sig över nivåer som de ser som förenliga med prisstabilitet så har vi verktygen för att hantera det", sade han.

I Europa sade ECB-chefen Christine Lagarde i fredags att hon ser ljuset i slutet tunneln för den europeiska ekonomin och räknar med "väldigt snabb" tillväxt under det andra halvåret.

Pandemin har slagit hårt mot Europa, inte minst ekonomiskt, och fortsätter göra det genom ihållande nedstängningar för att dämpa smittspridningen. Men ekonomin kommer att repa sig under året, sade hon.

Tyska politiker rapporterades ha kommit överens om att hålla landet nedstängt åtminstone in i maj med risk för att det hålls stängt ytterligare tid in i juni, åtminstone lokalt.

Euron stärktes något upp över 1:19-strecket mot dollar.

Storbritannien, som kommit längre med vaccineringarna, började på måndagen att lätta på restriktionerna med återöppning av vissa uteserveringar, gym och butiker.

Pundet tog ett glädjeskutt tillbaka upp över 1:37 mot dollar på måndagen medan dollarn även försvagades något mot exempelvis japanska yen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.