Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-29

RÄNTOR/VALUTOR: DOLLARN HANDLAS SVAGARE EFTER FED-BESKED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asiatiska börser lyser grönt på torsdagen och dollarn handlas nedåt till en lägsta nivå på två veckor. En svagare dollar har gjort att guldet har stigit. Amerikanska räntor har handlats nedåt efter Feds räntebesked men börjat vända något uppåt under torsdagsförmiddagen.

Fed lämnade som väntat styrräntan och obligationsköp oförändrade på onsdagskvällen och upprepade att tillväxtutsikterna är positiva och att inflation endast är tillfällig. Även menar de att inflationsförväntningarna är positiva och att viruset fortfarande är en betydande risk.

Gällande inflation sade kommittén att den kommer att sikta på att uppnå en inflation "måttligt över" 2 procent "under en tid" så att inflationen uppgår till 2 procent i genomsnitt över tid, och långa inflationsförväntningar är väl förankrade vid 2 procent.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid en presskonferens efter räntebeskedet att den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden fortsätter och efterfrågan på arbetskraft är mycket stark, men att återhämtningen har ännu en bit att gå.

Kommenterande till inflationen sade Powell att den har stigit "noterbart", och räknar med att den förblir förhöjd kommande månader. Han sade att flaskhalseffekter relaterade till återöppnandet av ekonom har varit större än väntat, men när dessa övergående effekter avtar väntas inflationen sjunka tillbaka mot det långsiktiga målet.

Han sade också att Fed inte ens är nära att överväga en höjning av styrräntan.

Amerikansk tioårsränta sjönk efter Fed-beskedet i takt med att investerare inte fick någon mer klarhet kring när nedtrappningen av tillgångsköp (taper) kan komma att ske.

Fedchefen tillfrågades om den senaste tidens stora rörelser i obligationsräntorna och konstaterade att det inte finns någon konsensusuppfattning om vad som kan förklara rörelserna men att inte ser något i utvecklingen som utmanar trovärdigheten för Feds ramverk.

ING skriver i ett kundbrev att de tror att kommittén kommer att ha tillräckligt med information för att annonsera taper vid räntebeskedet i december och att det kommer att börja ta plats vid januari nästa år.

Sentimentet på kinesiska marknader har vänt uppåt något efter att den finansiella tillsynsmyndigheten samlade chefer från landets större investmentbanker för att lindra marknadens rädsla för strängare regler för utbildningssektorn.

"Budskapet är att vinst inte har blivit ett smutsigt ord i det kinesiska systemet av 'socialism med kinesiska egenskaper', bara i vissa sektorer", sade Ray Attrill, valutastrateg hos NAB.

Tidigt på torsdagen framgick det även att kinas centralbank, PBOC, ökade kontantinjektionerna i det finansiella systemet till följd av den nedgång som tagit plats inom aktie- och obligationsmarknaderna.

"Det verkar som att PBOC vill återställa förtroendet på marknaderna efter ett par dagar med galna rörelser", sade Hao Zhou, ekonom hos Commerzbank och tillade att beslutet ligger i linje med Kinas allmänna strategi, som fokuserar på finansiell stabilitet och bevarandet av förtroende på marknaderna.

På makroagendan här hemma väntas AKU och BNP-indikatorer från SCB samt konjunkturbarometern från KI.

Mot lunchtid publiceras konjunkturbarometern från EMU.

Efter att investerare nu börjar smälta Feds besked riktar de nu ögonen mot BNP och veckovis jobbstatistik från USA under torsdagseftermiddagen.torsdag kl 6.40 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:5849 (8:6428) EUR/USD 1:1856 (1:1791)
EUR/SEK 10:1792 (10:1903) USD/JPY 109:79 (110:17)
Jp obl 2 -0,13 (-0,13) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,77 (-0,74) Ty obl 10 -0,46 (-0,44)

US obl 2 0,21 (0,21) US obl 10 1,25 (1,26)
Författare Direkt-SE