Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÖRELSER, STAGNATIONSVARNING EFTER IFO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterar endast blygsamma rörelser i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt marginellt högre mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index, som mäter affärsklimatet, sjönk till 97,7 i oktober från 98,9 i september, något under väntade 97,9. Det var främst index över förväntningarna som backade i oktober, till 95,4 från 97,4 (väntat 96,4) medan index för nuläget sjönk till 100,1 från 100,4 (väntat 99,4).

IFO noterar att sentimentet försvagas i såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn och handeln. Problem i leveranskedjorna orsakar problem för företagen och leder till minskad produktionskapacitet och hämmar den ekonomiska återhämtningen.

"Utbudsflaskhalsarna har dragit ned kapacitetsutnyttjandet med 2,1 procentenhet till 84,7 procent". Sade IFO-chefen Clemens Fuest.

Carsten Brzeski, global makrochef vid ING, konstaterade i ett kundbrev att IFO-index sjönk för fjärde månaden i rad i oktober, och han bedömer att risken för att den tyska ekonomin ska stagnera under fjärde kvartalet nu är hög.

"Tillväxtoptimismen under sommarmånaderna har helt gått upp i rök… både bedömningen om nuläget och förväntningskomponenten försvagades, vilket antyder att det inte finns mycket hopp om någon snabb vändning för det nuvarande momentumtappet i tysk ekonomi", skriver han.

Den tyska centralbanken Bundesbanks månadsrapport, klockan 12.00, kan erbjuda ytterligare besked om problemen i det tyska näringslivet, och hur de kan komma att påverka bankens ekonomiska utsikter.

Europakalendern är i övrigt relativt tunn på måndagen och marknadsaktörer blickar i första hand fram mot torsdagens räntebesked och presskonferens från ECB. Det väntas visserligen inte så mycket nya konkreta åtgärder från ECB redan nu men investerare hoppas på lite förstärkt guidning om vad som eventuellt kan väntas, i första hand angående tillgångsköpprogrammen, vid nästkommande möte i december, då med nya ekonomiska prognoser.

Svenska statsobligationsräntor handlas nära oförändrat på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt omkring 2,5 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på fredagen.

Klockan 12 redovisar Arbetsförmedlingen sin veckostatistik över utvecklingen på arbetsmarknaden.


Amerikanska statspappersräntor har rört sig oregelbundet efter svensk stängning på fredagen men tendensen är marginellt nedåtriktad i måndagens Europahandel.

Fedchefen Jerome Powell raderade i princip ut eventuella kvarvarande frågetecken om huruvida centralbanken kommer att annonsera en nedtrappning av tillgångsköpen (taper) efter FOMC-mötet den 2-3 november när han talade strax innan den tysta perioden inför mötet inleddes vid midnatt natten på lördagen.

Powell indikerade att han nu är något mer bekymrad över den höga inflationen och sade att centralbanken noga kommer att bevaka eventuella tecken på att hushåll och företag börja förvänta sig att den höga prisökningstakten kommer att fortsätta.

"Störningarna på utbudssidan har förvärrats. Riskerna lutar nu tydligt över mot långvarigare och mer ihållande flaskhalsar och därmed inflation", sade Fedchefen enligt Wall Street Journal.

Jerome Powell sade också: "jag tror att det är dags för taper", men tillade samtidigt: "jag tror inte att det är dags att höja räntan".

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, skriver i bankens morgonbrev på måndagen, med hänvisning till Powells budskap på fredagen, att det nu är "101% sannolikhet för mindre monetär stimulans", men det gäller kanske inte bara för USA.

"När man lägger pusslet för vad som framgår mellan raderna i industrins delårsrapporter, Feds senaste Beige Book, Riksbankens senaste Företagsundersökning och anekdotisk information framträder en svag doft av stagflation, d v s lägre produktion och högre priser kanske t o m kvartal 2 nästa år", skriver Robert Bergqvist.

Måndagens USA-dataagenda inkluderar Chicago Feds nationella aktivitetsindex för september, klockan 14.30, och Dallas Feds industriindex för oktober, klockan 16.30.


måndag kl 10.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:5854 (8:5641) EUR/USD 1:1653 (1:1646)
EUR/SEK 10:0041 (9:9746) USD/JPY 113:62 (113:72)
Ty obl 2 -0,65 (-0,65) Ty obl 10 -0,09 (-0,09)
US obl 2 0,46 (0,48) US obl 10 1,66 (1,66)
Sv obl 2 -0,23 (-0,23) Sv obl 10 0,41 (0,41)


Författare Direkt-SE