Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-08

RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA RÄNTOR NGT NER TROTS POSITIVA SCB-DATA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska statsobligationsräntor sjunker något i förmiddagens handel på torsdagen, trots en rad starka data från ECB. Kronan handlas samtidigt ett par öre starkare mot euron jämfört med på onsdagseftermiddagen.

SCB publicerade flertalet hårda datapunkter om den ekonomiska aktiviteten i Sverige i februari, och den sammantagna bilden som framkom var relativt ljus.

BNP-indikatorn (som den numera kallas) visade att Sveriges BNP preliminärt ökade med 0,7 procent i februari jämfört med i januari, men sjönk 1,1 procent jämfört med februari 2020.

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade samtidigt med 0,9 procent jämfört med i januari, men sjönk 1,2 procent jämfört med februari i fjol.

Industrins orderingång ökade 0,3 procent i februari jämfört med januari, och steg 5,3 procent jämfört med februari 2020.

Hushållens konsumtion ökade med 2,0 procent jämfört med i januari, men minskade 1,9 procent jämfört med februari i fjol.

Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank, konstaterar i ett kundbrev att februaristatistiken "antyder en mer än hygglig start på året".

"Indikatorerna antyder att ekonomin växte under första kvartalet. Det kontrasterar mot vår senaste prognos om en nedgång under Q1. Men fördröjda vaccineringar och oro för en tredje coronavåg väntas tynga utsikterna på kort sikt", skriver hon.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar för sin del att den sammantagna bilden av februaristatistiken är att "återhämtningen i svensk ekonomi är hälsosam och brett baserad".

"Med antagande om att BNP var oförändrad i mars, då kommer BNP stiga med 0,5 procent första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det är i linje med vår prognos", skriver han, och noterar samtidigt att Riksbankens aktuella prognos pekade mot att BNP skulle sjunka 0,4 procent under första kvartalet.

Europeiska statspappersräntor sjunker också något på torsdagsförmiddagen, euron noteras samtidigt aningen svagare mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Tyska data på morgonen visade på en fortsatt god industriorderingång, +1,2 procent jämfört med i januari, då orderingången ökade 0,8 procent.

Eurostats redovisar PPI för februari klockan 11.00, och ECB ska publicera protokollet från det penningpolitiska mötet i mars klockan 13.30.

Amerikanska långräntor har fortsatt handlats oregelbundet, på nivåer väl under de senaste veckornas toppar, efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, tendensen i förmiddagens Europahandel är svagt nedåtriktad efter en mindre uppgång i den avslutande USA-handeln på onsdagen.

Onsdagskvällens Fed-protokoll från marsmötet gav ingen direkt ny vägledning om utsikterna för Fed-policyn, och räntemarknaden reagerade inte heller nämnvärt på publiceringen.

Fed-ledamöterna noterade visserligen ljusare utsikter för BNP-tillväxten och sysselsättningen på medellång sikt, men osäkerhet kvarstår och "nuvarande guidning för Fed fundsräntan och tillgångsköpen tjänar ekonomin väl".

Eftermiddagens amerikanska dataagenda bjuder på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30.

Dessutom ska Fed-chefen Jerome Powell delta i en debatt om den globala ekonomin i samband med IMF:S virtuella vårmöte. Debatten startar klockan 18.00.

Apropå IMF ska också IMFC (International Monetary and Finacial Committee) hålla sin presskonferens klockan 16.30, med deltagande av IMF-chefen Kristalina Georgieva och IMFC-ordföranden Magdalena Andersson.torsdag kl 10.20 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6012 (8:6034) EUR/USD 1:1879 (1:1898)
EUR/SEK 10:2163 (10:2383) USD/JPY 109:47 (109:72)
Ty obl 2 -0,71 (-0,70) Ty obl 10 -0,33 (-0,31)
US obl 2 0,15 (0,16) US obl 10 1,66 (1,66)
Sv obl 2 -0,29 (-0,29) Sv obl 10 0,34 (0,36)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.