Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-19

RÄNTOR/VALUTOR: VIRUS- OCH INFLATIONSORO DÄMPAR MARKNADERNA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asiatiska börser lyser överlag rött på måndagsmorgonen efter att nya utbrott av virus och hög inflation ger oro på marknaden. Amerikanska räntor fortsatte att falla efter fredagseftermiddagen där den amerikanska tioårsräntan föll till under 1,30 procent. Dollarn håller sig stadig medan yenen har stärkts något.

Helgens stora händelse var att dispyten mellan Saudiarabien och Förenta Arabemiraten är löst, vilket markerar slutet på det stillestånd som varit under förhandlingarna inom oljegruppen OPEC+.

Den nya överenskommelsen innebär att medlemmarna kommer att öka oljeproduktionen med 400.000 fat om dagen från och med augusti. Detta är menat att täcka de produktionsminskningar som OPEC+ gjorde i början av pandemin.

Oljepriset (Brent) är ned till 72,5 dollar per fat på måndagsmorgonen.

Nedgången i amerikanska statspappersräntor får många investerare att klia sig i huvudet för att kunna luska ut vad som är den bakomliggande faktorn.

För vissa, är den nedåtgående trenden ett signalement på att det finns brister inom den pågående återhämtningen i takt med att den nya deltavarianten tvingar vissa länder att återinföra restriktioner, medan andra hävdar att obligationsrallyt har gått för långt.

"Covid-bakgrunden är bara en av flera faktorer som kan påverka reflationshandeln negativt", sade Lori Calvasina, aktiestrateg på RBC Capital Markets, i en kommentar. Andra inkluderar utsikterna att Federal Reserve drar ned på stimulanser och tillgångsköp tidigare än väntat, tillade hon.

Under helgen talade även Fed-chefen, Neel Kashkari, som upprepade att han inte ser några bevis på att inflationen kommer att vara långvarig. Däremot lyfte han varningens finger till att många ekonomiska sektorer i nuläget kämpar för att kunna anpassa sig till den snabba återhämtningen som tagit plats och möter snabbt stigande priser.

"Jag ser inga bevis ännu att vi kommer att ha en hög inflation efter denna återöppningsperiod, vare sig om det är sex månader, eller ett år, eller 18 månader. Jag är inte säker", sade han.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 4 punkter ned till 1,28 procent, jämfört med vid svensk stängning på fredagen.

I eftermiddag publiceras NAHB husmarknadsindex för juli.

Översvämningarna i Västeuropa har orsakat förödande skador där minst 190 personer har dödats och beräknas ha orsakat skador för flera miljarder euro i Tyskland. Den tyska regeringen har meddelat att över 300 miljoner euro i ett första skede avsatts för akut stöd.

Måndagen markerar även dagen då restriktioner slopas i Storbritannien, även kallat "freedom day", trots att smittspridningen stiger.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt strax under 110 mot yenen, jämfört med vid den svenska marknadens stängning dagen före. Euron har inte heller rört sig nämnvärt mot dollarn.

Kronan ligger stilla mot dollarn och är marginellt svagare mot euron.

På måndagens europeiska makroagenda hittar vi endast byggproduktion i maj för euroområdet.

Här hemma är dagen också skral där Arbetsförmedlingens veckovisa arbetsstatistik är dagens höjdpunkt.måndag kl 6.05 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6860 (8:6875) EUR/USD 1:1804 (1:1798)
EUR/SEK 10:2543 (10:2498) USD/JPY 109:95 (110:20)
Jp obl 2 -0,13 (-0,12) Jp obl 10 0,01 (0,02)
Ty obl 2 -0,69 (-0,68) Ty obl 10 -0,35 (-0,35)

US obl 2 0,22 (0,25) US obl 10 1,28 (1,32)
Författare Direkt-SE