Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-07

RAYTELLIGENCE: MARKNADEN HAR VIDGATS I OCH MED CORONA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Raytelligence, verksamma inom analys och utläsning av hjärtfrekvenser och rörelsemönster, rusade på NGM när bolaget i förra veckan meddelade att sensorsystemet Eazense blivit registrerad som medicinskteknisk produkt av Läkemedelsverket.

"Vad ska man säga om det. Det var ju en bra nyhet och vi förstod att den skulle tas emot väl, men kanske inte att den skulle tas emot så väl", säger bolagets vd Klas Arvidson till Nyhetsbyrån Direkt angående kursdubbleringen som följde torsdagens besked.

I och med certifieringen kan bolaget nu börja leverera sensorer till återförsäljare i Sverige. Klas Arvidsson vill inte sätta ett siffervärde på certifieringen, men säger att påverkan för bolaget är "jättestor" bara i Sverige, men att den även innebär att den europeiska marknaden öppnas upp eftersom certifieringen är europagemensam.

På den svenska marknaden har bolaget tidigare uppskattat försäljningspotentialen till storleksordningen 100 miljoner kronor, baserat på det förhållandevis begränsade användningsområdet för natttillsyn av patienter. Men på senare tid har bolaget sett möjligheter att vidga marknaden, bland annat ser vd:n att till exempel förfrågningar rörande offentliga toaletter och häkten har ökat eftersom det är ett beröringsfritt övervakningssystem.

"Vi har hittat andra infallsvinklar som gör att marknaden är mycket större nu än vad vi tidigare lanserat produkten för. Vi pratar om hundratals miljoner kronor åtminstone bara i Sverige om vi tar en liten marknadsandel", säger Klas Arvidson.

Han konstaterat dock att corona även inneburit en fördröjning i försäljningsarbetet, då återförsäljare haft svårt att besöka regioner och kommuner för att förevisa produkten och sätta upp testenheter när vårdens resurser fokuserats på att hantera den ökade belastningen.

I dagsläget har bolaget några mindre order som ska levereras inom några veckor, och under hösten räknar Klas Arvidson med beställningar av ett antal pilotorder från kommuner och landsting.

"Vi tror inte att det blir superstora order under hösten, men de blir nog ganska många. Sedan när de är nöjda med produkterna så blir det också större order", säger vd:n.

Arbetet med certifieringen i Sverige kan även hjälpa bolaget med motsvarande process i Nordamerika där en certifieringsprocess pågår i Kanada. Eftersom många av kraven är liknande kan mycket av arbetet återanvändas, och vd:n tror på att förhållandevis snabbt kunna vara i gång i Kanada.

"Det är på ganska kort sikt, vi har kommit långt så vi förväntar oss att ha partners där borta under hösten och sedan kunna bearbeta marknaden via återförsäljare åtminstone efter nyår".

Raytelligence aktie rusade över 100 procent på torsdagens besked, men har sedan dess fallit tillbaka till en uppgång på drygt 70 procent efter en nedgång på omkring 10 procent på måndagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.