Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-01

RHOVAC: SNABBSPÅR I USA ÖKAR SANNOLIKHET FÖR PARTNER-AVTAL - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att forskningsbolaget Rhovac beviljades ett snabbspår (fast track designation) hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA betyder enligt bolagets vd Anders Månsson att det är en ökad sannolikhet för att ett partnerskapsavtal för läkemedelskandidaten RV001 kan ingås.

"Vi har ungefär 20 bolag som vi har diskussioner med", säger Rhovacs vd Anders Månsson under sin presentation i samband med Aktiespararnas Stora Aktiedag på tisdagen.

Intresset från potentiella partners för Rhovacs läkemedelskandidat uppges ha ökat efter att FDA beviljade projektet ett snabbspår, vilket tillkännagavs så sent som under förra veckan, den 25 november.

Under nästa år vill Rhovac minska ned sin lista över potentiella partners och gå in i slutdiskussioner.

Under sin presentation visar Anders Månsson på ett antal referensavtal där snittet för upfront-betalningen då ett partnerskap ingicks ligger på cirka 120 miljoner dollar.

Enligt Anders Månsson är detta "något att ta sikte på" i sina partnerskapsdiskussioner kring läkemedelskandidaten RV001.

Bland de avtal som finns med i Rhovacs presentation finns Bavarian Nordics utlicensiering av Prostvac till Bristol Myers Squibb. Detta avtal som ingicks i mars 2015 hade en upfrontbetalning om 140 miljoner dollar samt potentiella milstolpsbetalningar om 835 miljoner dollar, bestående av utvecklingsmilstolpsbetalningar om 340 miljoner dollar och möjliga försäljningsmilstolpar uppgående till 495 miljoner dollar. Sammanställningen över avtal som Rhovacs vd presenterar har gjorts av Edison Research, Evaluate Pharma samt är taget från pressmeddelanden från de berörda bolagen.

Anders Månsson vänder sig i sin presentation även mot den kritik som uppdragsanalyser vanligen får då de är betalda av det granskade bolaget. För att validera deras antaganden har han med sig en marknadsanalys från Delveinsight över marknaden för så kallad kastrationskänslig prostatacancer. I denna analys har RV001 ett marknadsvärde på 955 miljoner dollar vid 2030.

RV001 befinner sig för närvarande i en fas 2b-studie vid behandling av prostatacancer. Omfattningen av studien är planerad till 180 patienter. Rhovacs vd bedömer att patientrekryteringen kommer att kunna slutföras under det andra kvartalet 2021 med resultat från studien tidigt under 2022.

Bedömningen om den slutförda patientrekryteringen har antagit en halverad rekryteringstakt mot den ursprungliga planen till följd av utbrottet av covid-19.

I sin presentation nämner Anders Månsson även att RV001 skulle kunna ha potential att användas i andra cancertyper till exempel som kombinationsbehandling i ett sent skede av cancer eller som behandling för patienter som inte lämpar sig för kirurgi eller strålning.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.