Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-28

SAAB: AUKUS ÖKAR BETYDELSEN AV COLLINS-UBÅTARNA - KOCKUMS-CHEF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det nya ubåtssamarbetet mellan Australien, USA och Storbritannien innebär att Australiens parallellt planerade uppgradering av sina befintliga Collins-klassubåtar, som utvecklades av Kockums, blir ännu viktigare för Australien eftersom det kommer att ta lite längre tid innan landet får sina nya kärnkraftsdrivna ubåtar inom ramen för det nya samarbetet.

Det sade Lars Tossman, affärsområdeschef för Saabs affärsområde Saab Kockums, vid försvarsföretagets årliga ubåtsseminarium på tisdagen.

Det nya ubåtssamarbetet mellan de tre länderna, som benämns Aukus, visar även på den strategiska betydelsen av u-båtar, framhöll Kockums-chefen.

På lång sikt är det inte så lätt att säga vad konsekvenserna av Aukus kan bli, enligt Lars Tossman som betonade att ländernas samarbete fortfarande är i sin linda.

Andy Keough, chef för Saab Australia och tidigare australiensisk u-båtskapten, beskrev det nya samarbetet som ett av de största försvarsbeskeden i Australiens historia. Beslutet speglar Australiens behov av u-båtar som kan verka på långa avstånd under lång tid. Nu väntar utvecklingsarbete inom det nya projektet.

Han tror samtidigt att Australien kommer att genomföra en betydande uppgradering av Collins-klassubåtarna, som kan komma att vara operativa till slutet av 2040-talet.

"Mycket erfarenhet krävs för att kunna exekvera det", sade han och framhöll Saabs erfarenhet från livstidsförlängningen av Gotlands-klassubåtarna där ubåtar har öppnats upp på mitten och förnyats.

Nästa steg i förnyelsen av Collins-klassubåtarna är en formell förfrågan (RFP) från Australien.

I mitten av september aviserade Australien, USA och Storbritannien ett nytt säkerhetspartnerskap kring Indiska oceanen och Stillahavsområdet innefattande stöd till Australien att bygga nya kärnkraftsdrivna ubåtar och underrättelsesamarbete.

Företrädare för länderna uppgav inte att det handlar om att agera motvikt mot Kina, utan beskrev det som en ansträngning för att upprätthålla regelstyrd ordning, fred och stabilitet i området.

Frankrike har kritiserat det aviserade partnerskapet som i praktiken avslutade en tidigare uppgörelse mellan Frankrike och Australien kring utveckling av framtida ubåtar.

Saab har verksamhet kring Australien, bland annat på det marina området. Saab valdes dock inte ut till Australiens nya ubåtsprogram för ett halvdussin år sedan.
Författare Direkt-SE