Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-09

Säljer storbanken: ”Högt värderad – risk för marginalpress”

wysiwyg_image

Swedbank är en av de dyraste bankaktierna. Dessutom medför den stora exponeringen mot Sverige en risk för avtagande lånevolymtillväxt och marginalpress.

Det menar Société Générale som sänkt rekommendationen för aktien till sälj från behåll samtidigt som riktkursen dragits ned till 185 kronor (207), förändringar som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på måndagen.

"Swedbank är en av de dyraste bankerna som vi bevakar med ett pris i förhållande till bokfört värde (P/BV) om 1,7 samt en historiskt hög premie på 30 procent avseende P/BV jämfört med svenska sektorskollegor", skriver Société Générale.

Samtidigt ökar konkurrensen på svensk bolånemarknad medan högre swap-räntor riskerar att sätta press på marginaler.

"Medan volymtillväxten börjar att bromsa in och konkurrensen ökar förväntar vi oss att banker generellt sett kommer att få det svårt att öka utlåningsräntor. Samtidigt kan finansieringskostnaderna komma att öka i spåren av högre benchmarkräntor, vilket helt klart kommer att sätta en press på marginalerna", skriver investmentbanken vidare.

Société Générale framhåller vidare att Swedbank till nuvarande aktiekurs erbjuder en direktavkastning på 6,5 procent för 2019 års förväntade utdelning. Från att tidigare ha varit sektorledande gällande direktavkastning har nu både Nordea och SEB gått om Swedbank med förväntade 8,0 respektive 6,7 procent.

Swedbank backar 2,1 procent till 194:50 kronor i öppningshandeln och är med det svagast presterande inom OMXS30.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.