Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-18

SANDVIK: NÄRA FULLT KOMPENSERAT HÖJDA RÅVARUPRISER 3 KV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De högre råvarupriserna under året har Sandvik hanterat genom flera prisjusteringar.

"I tredje kvartalet är vi mer eller mindre fullt kompenserade för höjda råvarupriser i alla våra verksamheter", sade Sandviks vd Stefan Widing vid en telefonkonferens kort efter delårsrapportens publicering.

I nuvarande läge är de flesta medvetna om situationen med högre råvarukostnader och prishöjningarna har därför enligt Sandvik-vd:n accepterats.

Vad gäller den globala halvledarbrist som påverkat bland annat fordonsindustrin räknar dock inte Stefan Widing med någon betydande förbättring under det fjärde kvartalet.

"På halvledarsidan är vad jag hör och läser att det kommer att fortsätta under första halvåret nästa år".

Inom vissa av koncernens verksamheter finns det en del kvar att göra för att kompensera för de högre transportpriserna, fortsatte han.

"Frakt är riktigt tufft just nu. Ledtiderna är långa, man kan behöva vänta fem-sex veckor i stället för tidigare kanske en vecka. Frakter kan få ändrat schema eller hamna i fel hamn. Det påverkar när leveranserna når kunden och när vi kan fakturera – utöver att det är mycket dyrare", sade Stefan Widing.

Något nära förestående slut på svårigheterna inom frakt har bolaget inte sett.

"Vi trodde i början av året att det skulle ta slut fort så blev det inte. Det är svårt att förutspå. Jag tror det är som med halvledarbristen, vi får leva med det minst under fjärde kvartalet och sannolikt under en del av det första halvåret nästa år. /…/ En positiv möjlighet är om kommersiellt flyg fortsätter att hämta sig, eftersom det nu går mycket frakt på passagerarflygplanen. Det kan bidra till meningsfull kapacitet", sade Sandvik-vd:n.
Författare Direkt-SE