Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-28

SANOFI: LÄGGER NER SATSNING PÅ MRNA-VACCIN PGA STARK KONKURRENS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det franska läkemedelsbolaget Sanofi lägger ner planer på att utveckla ett så kallat MRNA-vaccin mot covid-19 till följd av den starka dominans som råder från konkurrenternas redan godkända vaccin, framgår av ett pressmeddelande.

Pionjären inom MRNA, meddelande-RNA-tekniken, är tyska Biontech. Bolaget slöt samarbetsavtal med Pfizer och var först ut med att få ett godkänt vaccin hos västerländska läkemedelsmyndigheter. Strax därefter följde uppstickaren Moderna, som gått från nollintäkter 2019 till en guidning mot omsättning på över 20 miljarder dollar för 2021. Modernas börsvärdering har samtidigt växt sig större än för det franska läkemedelsbolaget.

Sanofis beslut sker efter förvärvet av Translate Bio, som förvärvades och förde med sig MRNA-projektet. Beskedet gavs i samband med att positiva interrimsdata gavs för projektets fas 1-2-studie på tisdagen. Studiens resultat vittnade om en stark immunologisk reaktion.

"Resultaten kommer bidra till att visa vägen för fortsatt MRNA-utveckling", sade forskningschefen Jean-Francois Toussaint.

Det finns i nuläget ett flertal forskningsprojekt på att ta fram MRNA-vaccin mot influensa och andra sjukdomar hos de globala läkemedelsbolagen. Bland annat avser Sanofi starta en klinisk studie på influensa-vaccin nästa år.

MRNA-vacciner lurar människokroppen att producera protein som kallas antikroppar, som stimulerar immunsystemet för att dämpa framtida infektioner. Proteinet finns på ytan hos coronaviruset som orsakar covid-19.

I stället för det egna MRNA-projektet kommer Sanofi nu satsa på ett annat projekt, som drivs med den brittiska partnern Glaxosmithkline (GSK), där en proteinbaserad vaccinkandidat tagits fram på mer konventionell vaccinteknisk väg.
Författare Direkt-SE