Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

SAS: NED EFTER VD-UTTALANDEN OM HOTAD ÖVERLEVNAD I DANSK MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flygbolaget SAS aktie handlades ned med cirka 10 procent på Stockholmsbörsen under måndagen efter att det danska affärsmediet Finans publicerat en intervju med vd Anko van der Werff.

Anko van der Werff uppger i intervjun att SAS fortsätter "kämpa för att överleva" och att förändringsarbetet måste fortsätta för att bolagets framtid ska kunna tryggas.

"När jag ser hur marknaden är nu, hur våra kunder förändras och tar med storleken på vår skuld i bilden så är det helt uppenbart att vi måste göra saker väsentligt annorlunda. Det är en kamp att förändra SAS så att vi kan ha en framtid", sade Anko van der Werff till Finans.

Pandemin har medfört enorma förluster för hela flygindustrin och nu står SAS mitt i en helt ny affärsmiljö, framhåller Anko van der Werff. Här behövs förhandlingar med fackförbund för att säkra större flexibilitet, effektiviseringar och lägre kostnader, enligt vd:n.

"Jag vet att många önskar att vi kunde komma tillbaka till den värld som var, men den finns inte längre och den kommer aldrig att komma tillbaka. Andra bolag har haft framgång med flera plattformar och det kommer också fungera för SAS", sade vd:n.

Enligt Nordnets danske sparekonom Per Hansen, som uttalat sig för Marketwire, kommer SAS inte att vara lönsamt förrän 2023, och han ifrågasätter om investerarna är medvetna om att ytterligare nyemission inte är en eventualitet, utan snarast en fråga om när.

"SAS fyllde på kassan 2020 men frågan om nya kapitaltillskott kan mycket väl komma upp på bordet igen under 2022. Den risken reflekteras inte av nuvarande aktiekurs", sade Per Hansen.
Författare Direkt-SE