Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-24

SBB: BOTRYGGS ÄGARE HAR ÖKAT INNEHAVET, VILL SE FÖRÄNDRINGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Familjeföretaget Botryggs ordförande och ägare Michael Cocozza har köpt ytterligare 15 miljoner aktier i SBB under juni och juli. Han, som nu äger 55 miljoner aktier motsvarande cirka 4 procent av aktiekapitalet, vill se ett antal förändringar i SBB.

Det uppger han för Nyhetsbyrån Direkt på fredagseftermiddagen.

"Tillsammans med ett antal andra ägare i bolaget vill vi se en förändring. Bolagets tillgångar värderas långt under värdena på fastighetsmarknaden. Som exempel, SBB sålde fastigheter till Genova i maj. När fastigheterna sedan marknadsnoterades värderas de på börsen till dubbla värdet jämfört med när SBB ägde dessa", menar Michael Cocozza, som vidare anser att SBB har "försummat synliggörandet av tillgångarna".

Vilka ägare som står bakom honom vill han inte uppge, annat än att de är tre bekanta till honom och att de önskar vara anonyma.

Enligt Michael Cocozza bör A-aktierna i SBB konverteras till B-aktier så att alla ägare får lika rösträtt, vilket han tror skulle göra att institutionerna skulle bli mer lockade att investera i samhällsfastighetsbolaget.

Michael Cocozza, som numera tillhör SBB:s fem största ägare sett till kapitalandelen, vill också se en ökad transparens då det idag inte går att se fastighetsinnehavet i årsredovisningen eller på hemsidan.

Vidare vill han se att bolagets projektportfölj synliggörs.

"Bolagets projekt värderas under hälften av den nivån som bostadsprojekt värderas hos till exempel K-fastigheter och K2A. Orsaken är att man inte tydligt visar vad, hur och var man tänker bygga. I projektportföljen finns värden på drygt 10kr/aktie i färdigutvecklat stadie. Detta värderas inte alls av börsen", menar Michael Cocozza.

Han vill också att bolagets finansiering synliggörs på ett för allmänheten mer begripligt sätt.

"Brist på begriplig information om olika upplägg skapar tveksamheter och osäkerhet, till exempel den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik", argumenterar SBB:s storägare.

Michael Cocozza säger att han har tagit upp förslagen med SBB:s vd och storägare Ilija Batljan "vid flera tillfällen".

Vad säger han om de förslagen som du lyfter fram?

"Han är inte inne på det här med A och B-aktier. Det har han sagt nej till. Det andra har han bara noterat, det har inte hänt någonting på den sidan", säger Michael Cocozza.

Michael Cocozza tog en position i SBB under 2016 och har känt Ilija Batljan sedan dess, uppger han för Direkt. Förutom ordförandeskapet i Botrygg är han verksam som L-politiker i Linköping. Botrygg har 340 anställda och omsätter cirka 1.100 miljoner kronor, enligt bolagets hemsida.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.