Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-24

SBB: LÅT OSS SE VAD DE ANDRA HAR ATT KOMMA MED - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skulle aktieägarna i Entra acceptera tisdagens propå från SBB skapas ett av Nordens absolut största bolag sett till fastighetsvärde. Entras styrelse meddelade dock på eftermiddagen att den inte kommer att rekommendera budet till aktieägarna och att det finns fler intressenter.

"Som sagt, min chef är aktieägarna och jag tycker detta är ett attraktivt bud för såväl SBB:s som Entras aktieägare. Nu har vi presenterat vårt bud, låt oss se vad de andra eventuellt har att komma med", säger Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt efter beskedet från Entras styrelse att den inte kommer att rekommendera SBB:s bud.

På Oslobörsen steg Entras aktie på budbeskedet från SBB och när beskedet att styrelsen inte kommer att rekommenderas budet och att det finna andra aktörer med i bilden, stack aktien upp ytterligare till dryga 173 norska kronor, att jämföra med SBB:s bud på motsvarande 165 norska kronor. På Stockholmsbörsen var investerarna kyligare mot SBB, vars aktie handlades ner omkring drygt 3 procent.

Enligt Ilija Batljan innebär den föreslagna affären att SBB kan öka fastighetsvärdet kraftigt och stärka förvaltningsresultatet, samtidigt som bolaget tar sig närmare det hett eftertraktade målet om en BBB+ rating.

"Det är kombinationen av de här tre punkterna som gör affären unik", säger han och tillägger att "vi förväntar oss en högre rating som ett resultat av transaktionen redan på kort sikt".

Vilka risker investerarna på börsen tycks se med affären vill han inte kommentera men konstaterar att "historiskt har våra aktieägare haft nytta av våra affärer och jag är övertygad om att den här affären skapar värde för våra aktieägare".

Skulle affären gå i lås så har Ilija Batljan lyckats skapa ett av Nordens största fastighetsbolag på kort tid. Men som milstolpe placerar vd:n tisdagens föreslagna affärs strax bakom Hemfosa-affären, som han menar var vad som gjorde måndagens bud möjligt.

"Vi fördubblade vårt fastighetsbestånd och skapade en stor nordisk spelare. Med den här transaktionen tar vi nästa steg och skapar en stor europeisk spelare", säger Ilija Batljan som menar at den nya kostymen skulle öppna dörren på allvar till de globala kapitalmarknaderna.

Genom affären väntas bolaget uppnå synergieffekter om cirka 260 miljoner kronor per år, varav 200 från refinansiering och optimering av kapitalstrukturen som bedöms kunna nås med bolagets nuvarande kapitalkostnad. Skulle kreditbetyget höjas till BBB+ tidigare än väntat kan synergierna möjligen bli större än så enligt vd:n som konstaterar att finansiering är fastighetsbranschens råvara och det som ofta kan skapa värde.

Enligt Ilija Batljan har diskussionerna med Entras styrelse pågått de senaste tio dagarna, och dagens bud är en höjning från ett tidigare bud som avvisats. Entras styrelse skriver i sin kommentar till budet att den inte vare sig medgivit eller medverkat i SBB:s offentliggörande, och rekommendationen till aktieägarna, där den norska staten och statens pensionsfond syns högst upp i ägarlistan, kommer att utebli.

"Jag känner mig alltid trygg med att alla aktieägare vill maximera resultat och hållbarhet och jag tycker att det här är ett attraktivt förslag i båda avseendena", säger Ilija Batljan till Direkt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.