Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-04-19

Se möjligheten i krisen

Fjolåret var tufft för mobiloperatören Milli­com. Även om det kan bli sämre innan det blir bättre, har mot­vinden bäddat för köpläge i tillväxtbolaget.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 4 2016.

En perfekt storm. Så kan utvecklingen under 2015 bäst beskrivas för Millicom. Kraftig ekonomisk inbromsning i tillväxtländer, stora oljeprisfall, mutmisstankar i Guatemala och stark dollar blev kännbart för koncernen. Motgångarna gjorde även tydligt avtryck i räkenskaperna och i aktiekursen. Aktien har blivit impopulär och billig.

Tillväxtbolag inom telekom är sällsynt, men Millicom är mer än ett växande telekombolag. Bolaget tillhandahåller ”digitala livsstilstjänster” uteslutande i tillväxtländer. Sortimentet består av telefonitjänster, kabel-tv men även e-handel och mobila finansiella tjänster.

Teknikskiften förändrar dock förutsättningarna för den traditionella intäktsmodellen. Att ta betalt per samtalsminut eller per sms tillhör det förflutna. Datatrafiken är den nya hårdvalutan i branschen.

Att omvandla trafikvolym till intäkter är svårt, men Millicom har lyckats väl. Omsättningen för mobildata var exempelvis 1 miljard dollar i Latinamerika under 2015.

Exponeringen mot länder som Colombia och Costa Rica lockar. Marknaden för digitala livsstilstjänster växer strukturellt. I lokala valutor är Millicoms tillväxttakt imponerande, men resultatet blir nedslående vid konvertering till amerikanska dollar. Vinsten blir således artificiellt nedtryckt av valutamotvinden. När nivåerna normaliseras, låses värdet i den underliggande rörelsen sannolikt upp.

Oro finns även kring bolagets finansiering. Millicom har cirka 30 procent av sina lån i dollar, men intäkter i lokala valutor som bolivianska quetzal eller colombianska peso. Därför blir situationen problematisk givet den kraftiga dollarförstärkningen. Men affärsmodellen och det repetitiva kassaflödet gör att den inneboende lånekapaciteten är hög.

Framöver förväntar vi oss att valutamotvinden mojnar och att marginalerna återhämtar sig. Baserat på vår prognos för innevarande år handlas aktien till drygt 16 gånger vinsten, p/e-talet sjunker sedan till 13 för 2017. Utdelningen lär sannolikt höjas till 2,7 dollar per aktie nästa år, motsvarande en direktavkastning om dryga 5 procent.

Millicom är ett tidigare populärt bolag som blivit impopulärt. Bolaget är verksamt på några av de mest intressanta och snabbväxande marknaderna i världen, vilket ger goda möjligheter till uthållig vinsttillväxt.

Tillväxtstoryn är intakt, men marknadsperception har skiftat. Se möjligheten i krisen. Rekommendationen blir köp och riktkursen 515 kronor. 

Källa: Aktiespararen

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.