Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-29

SECURITAS: KOM UR 2 KV BÄTTRE, ORGANISK TILLVÄXT JUNI -2% - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Securitas verksamhet har påverkats klart negativt av coronapandemin under det andra kvartalet inom koncernens alla segment. Situationen har dock förbättrats något mot slutet av kvartalet.

Det säger Securitas vd Magnus Ahlqvist i en intervju till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har kommit ur kvartalet på en organisk tillväxt på -2 procent för juni, jämfört med -4 procent för hela andra kvartalet. Det i sig är positivt. Vi ser lite lovande tecken i varje fall", säger han.

Magnus Ahlqvist påpekar i sammanhanget att det är "för tidigt" att bedöma utvecklingen framöver och att det fortfarande råder en generell osäkerhet.

Har du några indikationer för utvecklingen i juli?

"Nej, det har vi inte."

Securitas har framförallt påverkats negativt inom flygplatssäkerhet, men också inom verksamheten elektronisk säkerhet.

Nedgången i Securitas rörelsemarginal (ebita-nivå) till 4,0 procent under andra kvartalet, från 5,0 procent motsvarande kvartal i fjol, är "i stort sett på grund av covid-19", enligt Magnus Ahlqvist. Han uppger också att det är viktigt att bolaget under andra kvartalet har en pris- och lönebalans.

Securitas har under kvartalet vidtagit kortsiktiga kostnadsbesparande åtgärder, som bolaget inte kvantifierar. Nu initieras också ett mer omfattande åtgärdsprogram som ska ge positiv effekt från och med fjärde kvartalet i år.

"Vi gick in i den här situationen starkt, tanken är att vi också kommer ur hela covid-19, när situationen normaliserats, på ett starkt sätt. Därför gör vi fortlöpande bedömningar och tar kontinuerliga åtgärder för att se till att vi är riktigt starka när vi går in i 2021", säger Magnus Ahlqvist.

Hur säkerhetsmarknaden utvecklas är för närvarande svårt att bedöma, enligt Magnus Ahlqvist, som ändå ger sig på att kommentera en ungefärlig uppskattning av Europamarknaden:

"Vi tror att det i andra kvartalet inte är någon tillväxt, jämfört med andra kvartal i fjol. Men det är många rörliga delar och det är en rätt grov bedömning."

Han gör en liknande bedömning av utvecklingen på marknaden i Nordamerika, där han för stationär bevakning uppskattar att marknaden haft en nolltillväxt under kvartalet.

Magnus Ahlqvist vill egentligen inte lämna några prognoser alls, men han utesluter inte att säkerhetsmarknaderna kan visa tillväxt på helåret.

"Nej, det gör vi inte, men det är för tidigt att uttala sig om totalmarknaden", säger han.

Kan andra halvåret bli bättre än det första?

"Andra kvartalet blev lite bättre än kanske mångas farhågor, men det är för tidigt att uttala sig om andra halvåret."
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.