Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-18

SINTERCAST: RESULTATET EFTER SKATT BLEV 11,4 MLN KR 2 KV (NY)

(Tillägg: från fjärde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, redovisar ett resultat efter skatt på 11,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (3,0). Resultatet per aktie uppgick till 1:60 kronor (0:40).

Nettoomsättningen uppgick till 28,2 miljoner kronor (18,7).

Rörelseresultatet blev 7,2 miljoner kronor (0,9).

Serieproduktionen för det andra kvartalet uppgick till 3,2 miljoner motorekvivalenter, dubbla volymen mot andra kvartalet 2020 där 1,6 miljoner noterades som den lägsta nivån under covid. I april var serieproduktionen 3,1 miljoner motorekvivalenter uppräknat till årstakt, den var 3,2 miljoner i maj och 3,3 miljoner i juni, vilket innebär fyra månader i rad över milstolpen 3 miljoner motorekvivalenter, skriver Sintercast.

Utmaningarna gällande leverans av halvledare har orsakat stopp i fordonsproduktionen i några av Sintercasts viktigaste högvolymsprogram och väntas fortsätta påverka volymerna under andra halvåret.

"På vår största slutanvändarmarknad i Nordamerika har bristen på halvledare lett till de lägsta fordonslagren någonsin och en stark efterfrågan på nya fordon. I slutändan utgör den uppdämda efterfrågan och behovet av att återuppbygga fordonslagernivåer grunden för starka och hållbara produktionsutsikter som förväntas driva efterfrågan in i 2023", kommenterar Sintercasts vd Stewe Dawson.

Vidare främjas produktionsutsikterna av den pågående produktionsstarten av motorer för tunga fordon hos FAW i Kina och hos Scania i Sverige, med de första bidragen under andra halvåret följt av stark tillväxt under 2022 och 2023, heter det.

Påverkade av reserestriktioner har en stor del av installationsaktiviteterna 2021 skjutits upp till andra halvåret. Installationsintäkterna för första halvåret uppgick till 1,7 miljoner kronor, främst från reservdelar.

"Andra halvan av 2021 ser ut att bli hektisk, med en installation av Mini-System 4000 för produktutveckling på ett ej namngivet gjuteri för industriell kraft i Asien, en System 4000-installation i Impro-gjuteriet i Mexiko, en Ladle Tracker-installation i Hyundai-gjuteriet i Korea, och det slutliga uppstartsstödet vid FAW i Kina och Scania i Sverige", skriver Stewe Dawson.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.