Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-26

SKF: LOGISTIKSITUATIONEN 3 KV LÄR FORTSÄTTA 4 KV - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De rådande globala svårigheterna som gäller leveranser har hållit tillbaka SKF:s försäljning under det gångna kvartalet. Det har även den halvledarbrist som tynger fordonsindustrin, säger SKF:s vd Rickard Gustafson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi skulle säkerligen ha kunnat sälja ytterligare om vi inte haft de utmaningarna, framför allt inom vårt industrisegment. På fordonssidan är det annorlunda, där hade vi kunnat sälja betydligt mer om våra fordonstillverkare inte drabbats av komponentbrist och därmed tvingats stänga sin produktion", säger SKF-vd:n.

Inom SKF:s industrisegment anser han att bolaget till stor del lyckats hantera de svårigheter som varit, med en tillväxt på 13 procent och ökad marginal till 17 procent, vilket enligt Rickard Gustafson visar SKF:s motståndskraft och förmåga att hantera utmaningarna.

"På fordonssidan är det omvänt. Det är svårt när våra stora kunder ger oss 48 timmar på besked om att de kommer att stänga sin produktion och inte kan ta leveranser som planerat. Klart det får konsekvenser för oss", säger Rickard Gustafson.

SKF-chefen ser inte något som tyder på att förutsättningarna kommer att förändras, åtminstone inte på kort sikt. Situationen under tredje kvartalet kommer av allt att döma att förbli likartad under fjärde kvartalet, anser han.

"Däremot blir det ju inte värre – jag tänker då på logistikutmaningarna. De är på en nivå som stabiliserats, om man nu kan tala om stabilisering men det fortsätter inte gå åt fel håll", säger Rickard Gustafson.

Beträffande fordonssidan och komponentbristen säger SKF-vd:n att det är svårt att bedöma utvecklingen då det är företagets kunder som sitter på den kunskapen.

"Vad vi förstår är att det finns en fortsatt väldigt stor underliggande efterfrågan på fordon", säger han.
Författare Direkt-SE