Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-23

Söderberg trycker på köpknappen: ”Ser en vändning”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 9 2018.

Efter flertalet rapportbesvikelser och en dalande aktiekurs skönjer vi nu en vändning i Systemair. Aktien är köpvärd, anser Aktiespararens analytiker.

wysiwyg_image

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytikers köpråd: "Fastighetsraket med låga risker"

Som investerare kliar det ofta lite i ”köpfingret” när en aktie kommit ner mycket på kort tid. Samtidigt har vi lärt oss att det alltid är förenat med hög risk att försöka fånga en fallande kniv.

Bara för att en aktie gått ner 50 procent finns det inget som säger att den inte kan gå ner ännu mer. En aktie kan som bekant alltid sjunka 100 procent till.

Den riskbenägne väljer att försöka komma in billigt i aktien medan den mer försiktigt lagde gärna vill ha fler bevis på att aktien är värd en chansning, även om det innebär att den snabbt inprisande börsen redan hunnit kalibrera för detta och att aktien till viss del återhämtat tidigare fall.

MISSA INTE: Aktiespararens analytikers tips: "Säker aktie i premieklass"

De som följt Systemair-aktien den senaste tiden har med största sannolikhet resonerat i liknande banor.

Efter att länge gått starkt på börsen och värderats upp till höga multiplar har marginalproblem och rapportbesvikelser inneburit att aktien halverats från toppen i april 2017 på 160 kronor till som lägst 84 kronor under sommaren.

Ett kursfall som nådde sin kulmen när Systemair vinstvarnade i slutet på maj. Sedan dess har dock aktien hämtat sig och med stöd av ett positivare nyhetsflöde samt en bra rapport för det första kvartalet (brutet räkenskapsår) står nu aktien i 110 kronor.

SE ÄVEN: Aktiespararens analytikers köpråd: "Spännande resa"

Vad tror vi då om bolaget och aktien om vi blickar framåt? Har vi missat tåget för denna gång eller finns det mer att hämta? Vi tror på det sistnämnda.

Systemair har en god historik vad gäller att skapa tillväxt, såväl organisk som förvärvad. Efter en svagare tillväxtperiod var det därför glädjande att se ett generellt starkt marknadsklimat under första kvartalet, där den viktiga västeuropeiska regionen levererade höga tillväxtsiffror.

Den underliggande marknaden växer också strukturellt tack vare det faktum att allt fler människor bosätter sig i städer vilket leder till nybyggnation av exempelvis bostäder, kontor, skolor och sjukhus. Även infrastrukturprojekt som flygplatser och tunnlar. Bra ventilation och ett bra inomhusklimat är givetvis en viktig del i dessa projekt och det gynnar då efterfrågan på Systemairs produkter.

Fallande marginaler har som tidigare nämnts varit ett problem och har berott på flera olika faktorer. Dels på grund av att några förvärv med lägre lönsamhet har gjorts. Dels för att Systemair rustat för framtiden, genom att investera i nya och redan befintliga anläggningar och maskiner, något som kortsiktigt inneburit ökade kostnader. Samtidigt har lönsamheten pressats av valutaeffekter, en sämre produktmix och högre råvarukostnader.

Men nu tycks vi se en vändning. Pris­höjningar för att kompensera för de ökade råmaterialkostnaderna i produktionen har gjorts. Men fram­för allt verkar nu bolagets omstruktureringsprogram bita bättre än tidigare samtidigt som ledningen har kommunicerat att de kommer att fokusera mer på projektordrar som är mindre i storleken men med högre marginaler jämfört med större ordrar.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktiespararens analytiker trycker på köpknappen: "Begränsad nedsida"

Vår uppfattning är att det nu finns en tydligare plan från ledningshåll vad som ska göras och sammantaget tror vi att marginalerna kommer röra sig åt rätt håll från och med nu. De senaste tio åren har rörelsemarginalen i snitt uppgått till 7,5 procent medan den uppgått till 5,8 procent under de senaste fem åren.

Det långsiktiga rörelsemarginalmålet på 10 procent är inte inom räckhåll men vi tror att helåret 2018 åtminstone bjuder på 6,5 procent i rörelsemarginal, vilket fortfarande är klart bättre än föregående år som bjöd på blygsamma 4,8 procent.

Efter flertalet rapportmissar hade det vuxit fram en osäkerhet hos marknaden kring ledningens problemhantering i verksamheten. Denna osäkerhet försvann delvis när bokslutet för årets första kvartal presenterades i slutet på augusti där vi fann en rad ljusglimtar.

Dels en trendvändning vad gäller marginalerna i verksamheten (rörelse­marginalen uppgick till 7,2 procent mot väntade 6,3 procent) samtidigt som den tidigare ifrågasatta tillväxten åter visade på god efterfrågan hos marknaden och steg 9,6 procent, varav 5,4 organiskt och slog konsensus­prognoserna med 4 procent.

Det är för tidigt att kalla det för en tydlig vändning i verksamheten men vi gör trots allt bedömningen att System­air nu fått rätsida på sina tidi­gare marginalproblem och med en europakonjunktur som bör ha mer att ge är det sammantaget en god grund för att leverera starka resultat fram­över.

Kring dagens kursnivåer tycker vi att risken kontra avkastning lockar i Systemair. Vinsten har historiskt åkt berg- och dalbana och med en sådan volatil resultatutveckling tillsammans med ett stukat förtroende hos marknaden är det svårt att motivera en vinstmultipel som i närtid ska återgå till historiska nivåer kring 20–25 gånger årsvinsten. Framför allt utan någon förväntad explosions­artad vinst­utveckling närmaste åren.

Men att handlas till p/e 16 på nästa års prognoser och stänga åtminstone halva det 20-procentiga värderingsgap som föreligger gentemot svenska sektorkollegor tycker vi är en rimlig målbild på tolv månaders sikt.

Det innebär en riktkurs på 140 kronor på tolv månaders sikt, en uppsida på dryga 25 procent från dagens nivåer (110 kronor) och rekommendationen blir således köp.

TITTA HIT: Analytikern: "Perfekt aktie för utdelningsjägaren"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.