Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-18

SÖDRA: SVAG MARKNAD OCH PANDEMI PRESSADE RESULTAT 2020

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skogskoncernen Södra redovisar ett rörelseresultat om 891 miljoner kronor för helåret 2020, en markant nedgång från de 2.582 miljoner kronor som redovisades för helåret 2019.

Resultattappet återspeglar årets marknadsförutsättningar med global pandemi, kraftigt minskad tillväxt och svag prisutveckling på avsalumassa, skriver Södra i sin bokslutskommuniké.

Nettoomsättningen uppgick till 20.351 miljoner kronor (23.183).

Styrelsen föreslår en vinstdelning på 598 miljoner kronor.

För fjärde kvartalet enskilt uppgick omsättningen till 4.433 miljoner kronor (5.274) och rörelseresultatet blev 350 miljoner kronor (62). Resultatet påverkas positivt med 348 miljoner kronor hänförligt till omvärderingen av biologiska tillgångar samt negativt av minskad produktionsvolym och kostnader till följd av de planerade underhållsstoppen vid två av Södras massabruk.

"Det närmaste året kommer att vara utmanande och Södra arbetar i en cyklisk bransch. Vi fortsätter att fokusera på det vi kan påverka genom att stärka familjeskogsbrukets förutsättningar och förädla skogsråvaran till klimatsmarta produkter och lösningar. Långsiktigt fortsätter efterfrågan på skogsbaserade produkter att öka i takt med den växande bioekonomin", kommenterar nya vd:n Lotta Lyrå i rapporten.
Författare Direkt-SE