Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-23

Sparprogram kan ge lyft 2018

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Orderingång och resultat för Consilium under kvartal 3/2017 var ungefär som väntat. Ett strukturprogram ger kostnader H2/2017, men gör också att vinsten bör bli högre 2018. Vi upprepar vårt tidigare Köpråd i aktien.

Consilium säljer både egenutvecklade och inköpta produkter samt system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering. Verksamheten är nischad mot högkvalitetsegmentet av marknaden med mottot ”When Safety Matters”. Nära hälften av koncernens omsättning kommer från Asien och ungefär 38 procent från Europa.

Ett tecken på bolagets internationella framgång är att vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord. Förutom till fartyg levererar bolaget till tåg, tunnelbana, offshore-riggar, solkraftverk, ubåtar med mera. Consilium har lyckats väl med att bredda användningsområdena för sina produkter. Konjunkturkänsligheten är inte fullt så stor som det kan förefalla.

Tredje kvartalet 2017 följde tidigare trend med mer försäljning till exempel kryssningsfartyg, tåg och tunnelbana, medan offshore-industrin fortsätter att utgöra ett svagt marknadssegment. Ett av företaget initierat sparprogram gör att vi sänker resultatprognosen för 2017. Viktigast är dock att koncernens kostnader reduceras med 50 miljoner kronor per år.

Consiliums rörelseresultat skulle rensat för marknadsföringsinsatserna mot olje- och gassektorn ha haft potential att hamna omkring 180 miljoner kronor. Vi tror att bolaget har möjlighet att nå drygt halvvägs dit under 2018, med hänsyn till att koncernen då har lägre kostnader. Vår resultatprognos för 2018 är dock ungefär oförändrad jämfört med för tre månader sedan. Vårt DCF-värdering ökar till 81 kronor (80) och vi upprepar vårt köpråd i aktien. Dessutom stiger nu oljepriset och USD, som är två faktorer som påverkar koncernens verksamhet och intjäning gynnsamt.

Författare Bertil Nilsson