Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-08

Stockpicker: Smart Eye håller full koll på bilisten

Stockpicker uppdaterar analysen av teknikbolaget Smart Eye. Bolaget visar styrka och fortsatt värdetillväxt med sin ledande marknadsposition inom bl.a. bilindustrin. Även det senaste förvärvet av Affectiva stärker erbjudandet och vi avskräcks inte av den tillsynes mastiga värderingen.

Det blev ordentlig fart i teknikbolagets aktie när man den 26:e maj annonserade förvärvet av AI-bolaget Affectiva. Kursen har dock varit på väg upp sedan tidigare. På ett år har den klättrat med mer än 200%. Det är ett tydligt tecken att pandemin inte har haft någon större negativ påverkan på Smart Eye som i över 20 år har utvecklat artificiell intelligens i form av eyetrackingsteknik.

Snarare är det så att fjolåret dominerades av positiva nyheter kring viktiga design wins (DW). Vid senaste rapporttillfället i början av maj hade man totalt 84 kommunicerade sådana hos 13 biltillverkare, med ett estimerat värde på minst 2 150 Mkr sett över produktlivscykeln.

--

Genom förvärvet av Affectiva breddar man exponeringen mot förarövervakning ännu mer, då bolaget sysslar med det som kallas för Emotion AI och Human Perception AI. Affectivas teknologi används även av 70% av världens största annonsörer för att analysera konsumenternas känslomässiga reaktioner på brand content och upplevelser, och under 12-månadersperioden fram till sista mars 2021 hade man en omsättning på ca 5 Musd. Köpeskillingen på drygt 610 Mkr betalas delvis med vederlagsaktier till ett värde om cirka 562 Mkr plus kontanter. I samband med affären aviserade Smart Eye därför också en riktad nyemission på 275 Mkr som blev kraftigt övertecknad. Pengarna tillkommer till de drygt 200 Mkr som fanns i kassan vid slutet av mars.

Efter emissionerna uppgår börsvärdet till omkring 5,5 miljarder kr, vilket kan ställas i relation till årets förväntade omsättning på runt 100 Mkr (inklusive bidrag från Affectiva). Om alla bitar faller på plats kan den dock vara 10x så hög inom en överskådlig framtid. Det i sig gör att vi inte låter oss avskräckas av dagens tillsynes mastiga värdering och landar därför i ett spekulativt köpråd.

Fullständig analys hittas via direktlänken: https://www.stockpicker.se/home/analys/smart-eye-haller-full-koll-pa-bilisten och på www.stockpicker.se

Analytiker;
Sebastian Lang, Stockpicker

DISCLAIMER: Detta material har sammanställts av Stockpicker i informationssyfte och ska inte ses som rådgivning. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser och rekommendationen kan således inte garanteras. Stockpicker lämnar inte i förväg ut slutsatser och eller omdömen i materialet. Åsikter som lämnats i materialet är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av materialet och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer vara i enlighet med åsikter framförda i materialet.
Stockpicker frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på detta material. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Att en placering historiskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden. Stockpicker frånsäger sig därmed allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av materialet.

Vid frågor, kontakta:


Mats Ahlskog, VD Stockpicker AB
Telefon: 08-52504762

Om Stockpicker AB


Stockpicker har levererat aktietips, analyser och nyheter sedan 1997. Vi är ett oberoende analyshus och unika på den svenska marknaden. Vi analyserar aktier och fonder som är värda att äga, både på kort och lång sikt.

Bifogade filer


Smart Eye håller full koll på bilisten

Författare MFN

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.