Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-20

STORA ENSO: DEN GODA EFTERFRÅGAN VÄNTAS HÅLLA I SIG - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stora Ensos rapport för det tredje kvartalet slog analytikerförväntningarna på bred front på koncernnivå och fick medvind från högre priser och ökade leveranser. En särskilt stark utveckling stod affärsområdet Wood Products för, där efterfrågan uppges ha varit god.

"Vi ser en stark efterfrågan även för årets fjärde kvartal", uppger vd Annica Bresky till Nyhetsbyrån Direkt.

Wood Products levererade ett operativt rörelseresultat på 123 miljoner euro för det tredje kvartalet vilket var cirka 20 procent bättre än väntat. För motsvarande period i fjol sågs ett operativt rörelseresultat om 38 miljoner euro för affärssegmentet.

"Det är inte bara bygg-hemma-trenden som påverkar positivt, utan vi har ju även en del av vår verksamhet som heter Building Solutions som omfattar byggnation av höghus i trä. Där ser vi att det finns en väldigt stark trend inom EU och Australien, men även i flera stora städer som Singapore, vad gäller just byggande av hus i trä", säger Annica Bresky och tillägger att konstruktionsindustrin står för 40 procent av de samlade koldioxidutsläppen, varför det finns ett starkt tryck att driva detta framåt.

Skogskoncernens orderbok står full för det fjärde kvartalet och för Stora Ensos del jobbar man långsiktigt med kunder, både för sågade trävaror men även för "mer avancerade" konstruktioner i trä, enligt Stora Enso-chefen.

Priserna på diverse träprodukter har som bekant stigit märkbart under det senaste året. Annica Bresky vill inte kommentera prisutvecklingen framöver, men hon ser att efterfrågan håller i sig. Priserna för byggnation av trä i USA har gått ned, medan priserna har varit höga både i och utanför Europa.

I rapporten understryker skogskoncernen att de högre produktpriserna delvis motverkades av störningar på den globala logistikmarknaden.

"Vi kommer nog få leva med flaskhalsar inom logistikkedjan även in i nästa år, men som vi bevisar under kvartal tre nu så har vi förmågan att hantera det rådande omvärldsläget", säger vd:n.

Vid sidan av rapportsläppet meddelade Stora Enso att det avser investera 97 miljoner euro i bland annat sitt svenska bruk Skoghalls för utökning av kartongproduktionen.

"Investeringen görs för att bygga på vår tillväxtresa inom kartongförpackningar. Vi vill växa inom förpackningar för exempelvis mat", uppger Annica Bresky.

Stora Enso inleder även en förstudie för att konvertera den andra, för närvarande vilande, linjen vid Uleåborgs bruk i Finland till produktion av förpackningskartong. Efter att skogskoncernen konverterat Uleåborg från pappers- till kraftlinerproduktion för livsmedelshantering har nu beslut tagits om att inleda en förstudie för att konvertera den andra papperslinjen till en linje för förpackningskartong.

"I Uleåborg inleder vi en förstudie för att ta nästa steg och vi har kört i gång en maskin enligt tidplan", säger Stora Enso-chefen.
Författare Direkt-SE