Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-04

STORA ENSO: INVESTERAR 14 MLN EUR I PRODUKTIONSLINJE LIGNIN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skogskoncernen Stora Enso investerar 14 miljoner euro i byggnationen av en granulerings- och förpackningsanläggning för lignin.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Anläggningen gör ligninet enklare att förpacka och hantera än i pulverform, heter det.

Granuleringsanläggningen kommer att inrymmas i Stora Ensos bruk i finska Sunila. Byggnationen av anläggningen beräknas påbörjas i slutet av det andra kvartalet 2021 och vara slutförd under det andra kvartalet 2022.

Enligt Stora Ensos strategi är lignin en av de främsta innovationsmöjligheterna för att skapa tillväxt inom nya användningsområden, exempelvis energilagring, bindemedel och kolfiber, skriver skogskoncernen vidare.

Lignin används som fenolersättning i lim, som biobaserat bindemedel i stället för bitumen i asfalt, eller i bioplast. I framtiden kan det även användas i energilagringssystem, som exempelvis för batterier till elfordon, i biobaserade bindemedel i plywood och för framställning av kolfibermaterial.

Stora Enso har framställt lignin i industriell skala vid bruket i finska Sunila sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50.000 ton, vilket gör Stora Enso till världens största producent av lignin, enligt bolaget.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.