Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

STORBRIT: ARBETSMARKNAD KAN VARA "ALARMERANDE STRAM" - OBR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska arbetsmarknaden kan vara "alarmerande stram", vilket kan elda på lönetrycket.

Det sade Charlie Bean, vid det brittiska budgetkontoret OBR, vid en utfrågning i underhusets finansutskott på måndagen, rapporterar Bloomberg News.

Han ser en press uppåt på lönerna om inte arbetskraftsutbudet ökar.

Charlie Bean sade att Bank of England skulle ha få val än att höja styrräntorna om det avvecklade permitteringsprogrammet inte leder till ett ökat antal arbetstagare på jobbmarknaden.

Eftersom antalet lediga jobb ligger på en rekordhög nivå skulle brist på arbetstagare leda till högre löner. OBR bedömer att det fanns omkring 200.000 personer som var permitterade som nu söker jobb, efter att lönestödsprogrammet avvecklade den 1 oktober.

"Vi behöver att en del av de arbetstagare som varit permitterade söker jobb för att fylla dessa lediga platser. Om det inte händer ser arbetsmarknaden…alarmerande stram kan vara att överdriva det något, men i en värld där du inte har många som söker jobb och antalet lediga jobb ligger på en väldigt hög nivå, det är den sortens sak då centralbanken börjar tänka att detta kommer att elda på lönetrycket", sade Charlie Bean.

Om inte arbetskraftsbristen lättar skulle statsskulden kunna öka med 30 miljarder pund per år om inflationen toppade på 5,4 procent och styrräntorna når 3,5 procent, varnade han.

Bean var tidigare vicechef och chefekonom på den brittiska centralbanken.
Författare Direkt-SE